Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/18

500 nazister tågade genom Falun

Öppet nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen tågade genom Falun på första maj. – Vi uppskattar att det är ungefär 500 personer från Nordiska motståndsrörelsen på plats. Hittills går allt enligt planerna, säger Stefan Dangardt, presstalesperson för polisen i Dalarna.

Under första maj tågade öppet nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen genom Falun i Dalarna tillsammans med fem andra tillståndsgivna demonstrationståg.

Över 5 000 personer beräknas gå i något av de sex olika demonstrationstågen som fått tillstånd i Falun. Det är traditionella 1 maj-tåg till demonstrationståg mot rasism. Största fokuset är riktat mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsens tåg som beräknas innehålla ett par hundra deltagare. Deras marsch avslutas på Stora torget, mitt i staden.

– Vi uppskattar att det är ungefär 500 personer från Nordiska motståndsrörelsen på plats. Hittills går allt enligt planerna, säger Stefan Dangardt, presstalesperson för polisen i Dalarna.

"Förstärkning från hela landet"

Polisen vill inte direkt uppge storleken på styrkan, men uppgifter till TT säger att det handlar om drygt 200 poliser. Ungefär samma styrka som i fjol i Borlänge. På plats har polisen bland annat hundar, hästar och drönare.

– Vi har fått förstärkning från hela landet för att det här ska gå så smidigt som möjligt. Vi fick en del erfarenhet från förra årets demonstration i Borlänge och hoppas att den här ska gå lika bra, säger Stefan Dangardt.

Karl-Erik Pettersson, är en stor socialdemokratisk profil i Falun. På måndagsmorgon var han ledsen över att 1 maj handlar mer om nazism än om arbetarrörelsen.

– Det är fasansfullt och ett hot mot demokratin att ett parti som inte står för alla människors lika värden får den här möjligheten att synas på arbetarrörelsens dag. Men vår tåg kommer att bli större än någonsin, säger han.

Berörd landshövding

Ylva Thörn, Dalarnas landshövding, är märkbart tagen denna dag.

- Jag har blandade känslor inför den här dagen. Nu kan vi använda vårt öppna demokratiska samhälle genom att stanna upp och tänka efter så det inte bara rullar på med de mörka krafterna, säger hon till TT.

Svenska kyrkan gudstjänst om öppenhet och mångfald hålls precis intill platsen där den nazistiska demonstrationen ska hållas.

- Nu är det allvar i luften. Inte bara i Falun utan hela världen. Här ute på torget är det som en militariserad zon med massor av poliser. Men kyrkan är ett heligt rum för gemenskap. Detta blir en fin gudstjänst, säger biskop Mikael Mogren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.