Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Cannabis låg dolt i lönnfack i en lastbilstrailer. Nu åtalas en man för synnerligen grov narkotikasmuggling. Arkivbild.

500 kilo cannabis i ombyggd trailer

I lönnfack på en lastbilstrailer som stoppades av tullen vid Öresundsbron förra våren fanns 499 kilo cannabis. Nu åtalas en 52-årig man i Malmö tingsrätt för synnerligen grovt narkotikabrott.

- Det var en vaken tulltjänsteman som hade god kunskap om lastbilstrailers som tyckte att det såg konstigt ut, berättar åklagare Stefan Gradler vid internationella åklagarkammaren i Malmö.

Golvet i trailern var höjt några decimeter och under det fanns 62 lönnfack, varav hälften var fyllda med cannabis. I stämningsansökan kallar åklagaren konstruktionen avancerad.

- Det här döljs av sidoväggarna, man har monterat tryckluftspistonger som trycker ut väggen och det kan man fjärrstyra med fjärrkontroller som fanns i förarhytten. Så hela trailern är i princip ombyggd till ett lönnutrymme, säger han.

Den åtalade mannen misstänks först ha kommit med lastbilen från Polen till Trelleborg på morgonen den 1 mars 2017. Åklagarens hypotes är att han hade med sig cannabisen redan då. Av någon anledning åkte han sedan via Öresundsbron till Danmark samma dag och stannade där i tio timmar. Sedan körde han tillbaka över Öresundsbron.

TT: Det verkar väldigt konstigt att försöka ta sig genom tullen två gånger med så mycket narkotika?

- Ja, absolut, säger åklagare Stefan Gradler till TT.

Straffskalan ligger på sex till tio års fängelse. Åklagaren kommer att begära mannen utvisad.