Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I denna fastighet i Löberöd beslagtogs 860 sällsynta och fridlysta djur vid ett polistillslag i slutet på mars. Arkivbild.

500 ödlor avlivade efter jättebeslaget

Merparten av de 860 sällsynta och hotade reptiler som omhändertogs vid ett tillslag i en fastighet i Löberöd i Skåne i mars har avlivats, rapporterar Sydsvenskan.

500 ödlor av arten hjälmgecko har avlivats eftersom de saknar ursprungshandlingar och därför endast kan överlåtas till institutioner. Endast 50 av de beslagtagna hjälmgeckoödlorna räddades, vilket är det antal som man hoppas kunna hitta nya hem till i djurparker runt om i Europa.

Vid beslaget omhändertogs 760 ödlor, 67 sköldpaddor, 18 ormar, två krokodiler, en varan och elva grodor – som av allt att döma smugglats in i Sverige. Ansvaret för djuren hamnade hos polisens rättsenhet i region Syd som i sin tur placerade djuren hos Tropicariums Rescue center på Kolmårdens djurpark.

Polisens enhet för artskydds- och kulturarvsbrott håller i förundersökningen mot den man som stod för reptilanläggningen och som nu misstänks för artskyddsbrott.