Riksdagshuset i Stockholm. Riksdagsförvaltningen har tillsammans med Kungliga biblioteket digitaliserat över tre miljoner sidor av dokument. Arkivbild.
Riksdagshuset i Stockholm. Riksdagsförvaltningen har tillsammans med Kungliga biblioteket digitaliserat över tre miljoner sidor av dokument. Arkivbild.

450 år av riksdagshistoria nu på nätet

Intresserad av vad riksdagen hade för sig på 1500-talet? Nu finns över tre miljoner sidor av riksdagsdokument, från Gustav Vasas tid fram till tvåkammarriksdagens slutår 1970, att ta del av på nätet.

ANNONS
|

"Rikets råd i Sverige tillkännagifva för konung Fredrik af Danmark, att de med meniga Sveriges inbyggares ja, godvilja och samtycke valt herr Gustaf Eriksson till herre och konung öfver Sveriges rike..."

Guldkornet från rådsmötet i Stockholm i slutet av juni 1523, efter det att Gustav Vasa valts till kung i Strängnäs, är bara ett i det digra materialet bestående av tre typer av handlingar från en tidsperiod av 450 år. Det är dels riksdagsakter från åren 1521–1617 och 1719–1734, dels dokument från ståndsriksdagen 1627–1866, samt handlingar från tvåkammarriksdagen under åren 1867–1970, som digitaliserats.

ANNONS

Ger en unik bild

Riksdagsförvaltningen i samarbete med Kungliga biblioteket står bakom arbetet. Kungliga biblioteket har för några år sedan blivit klar med digitaliseringen av 6000 av Statens offentliga utredningar (SOU), och Riksdagsbiblioteket ville gärna göra också riksdagstrycket tillgängligt.

Ett jättearbete som pågått i flera år och resulterat i en guldgruva, enligt riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg.

- Det ger ju en bild av Sveriges utveckling som är unik, och det går att göra forskning som inte skulle gå om man bara letar i pappersdokument. Det som varit minst lika viktigt som att scanna har varit att göra allt sökbart, så att du kan söka på ett ord i materialet. Du kan studera hur språket utvecklats, studera den politiska utvecklingen, ja oerhört mycket. Det blir ett gigantiskt forskningsmaterial faktiskt.

Stort intresse

Av erfarenhet från SOU-dokumenten vet man att det är många olika grupper som är intresserade av att ta del av den här typen av material.

- Det är allt från jurister, statsvetare, humanioraforskare till studenter som kommer att använda det. Det finns ett jättebrett intresse och man behöver inte heller förvara sitt riksdagstryck i stora sviter på till exempel juristbyråer, säger Gunilla Herdenberg.

ANNONS

TT

Fakta: Här hittar du riksdagsdokumenten

Sidorna är sökbara i Libris, och går också att ta del av på webbplatsen riksdagstryck.kb.se. De finns i pdf- och xml-format. Det är också möjligt att ladda ned större mängder text som så kallade dataset, för att göra egen bearbetning och analys.

Handlingarna från tvåkammarriksdagen 1867–1970 finns även sökbara på riksdagens webbplats, precis som färskare riksdagshandlingar. Det går att filtrera och söka på titel, och snart ska man även kunna söka på innehåll i handlingar. Riksdagsförvaltningen kommer att fortsätta med att komplettera det historiska materialet.

Källa: Kungliga biblioteket

ANNONS