38 godsvagnar har spårat ur utanför Gällivare

Ett godståg har spårat ur på Malmbanan, norr om Gällivare, skriver LKAB på sin hemsida. Föraren är oskadd men 38 vagnar har gått av spåret – och stoppet i tågtrafiken väntas pågå flera dagar.
– Det här är den tyngst belastade järnvägssträckan i hela Sverige och vår enda väg för att förse våra kunder, säger Jan Lundgren, logistikchef och vd för LKAB Malmtrafik, i en skriftlig kommentar.

ANNONS
|

Det var på söndagsmorgonen som olyckan inträffade, mellan Sikträsk och Lina Älv. Eftersom det är över tre kilometer till närmsta bilväg räknar man med att det kommer att ta tid innan tågtrafiken kan komma igång igen.

– Vi har under många år påtalat behovet av att Malmbanan ska byggas ut till dubbelspår. Det handlar dels om att öka kapaciteten så den matchar vår planerade ökning av produktionen, men det handlar också om att minska känsligheten för störningar, säger Jan Lundgren i en kommentar på LKAB:s hemsida.

LÄS MER:Kvinnor på LKAB missnöjda – gravida stoppas

LÄS MER:Svenskt Näringsliv ser hyckleri om klimatmål

Enligt Trafikverkets prognos kan tågtrafiken rulla som vanligt först den 12 november. Samtidigt menar Jan Lundgren att det i värsta fall kan dröja ännu längre än så.

ANNONS

– Orsaken till dagens urspårning ska utredas, men oavsett vad den är visar detta ännu en gång hur viktig frågan om sträckans tillgänglighet är. Trafiken kan i värsta fall bli stående flera veckor. Det måste nu satsas rejält på järnvägen så Malmbanan inte blir den industriella omställningens getingmidja, kommenterar Jan Lundgren.

Transporterna av bland annat olja och cement som brukar gå via tåg kommer att transporteras med lastbilar under tiden som stoppet pågår, uppger LKAB för TT.

LÄS MER:Södra Sverige kan inte räkna med el från norr

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS