Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polis frågade ut alla som lämnade Ikea i Västerås under måndagseftermiddagen.

36-åringen erkänner Ikea-morden

36-åringen erkänner Ikea-morden. Han är på sannolika skäl misstänkt för mord, och nu häktad med restriktioner. Den yngre mannen häktas inte och anhållan hävs.

Under torsdagseftermiddagen inleddes häktningsförhandlingarna för de båda misstänkta männen.

Strax innan klockan fyra erkände 36-åringen att han gjort sig skyldig till mord i två fall, enligt Aftonbladet.

36-åringen häktades med restriktioner.

Tingsrätten bedömde däremot att 23-åringen inte kan anses skäligen misstänkt för mord. Därför häktas han inte och anhållan hävs, enligt Aftonbladet.

23-åringen släpptes på fri fot efter häktningsförhandlingen.

Det var DN.se som under förmiddagen kom med uppgifterna om häktningsframställan. Begäran lämnades in under torsdagsmorgonen.

Då kom nyheten att 23-åringen, som tidigare var skäligen misstänkt för mord numera var misstänkt på sannolika skäl, alltså den högre misstankegraden.

Under eftermiddagen har dock vice chefsåklagare Eva Morén justerat häktningsframställan för 23-åringen och både sänkt misstankegraden och ändrat brottsmisstanken till skäligen misstänkt för medhjälp till mord.

Men nu har alltså anhållan hävts.

Häktningsförhandlingarna startade i Västerås tingsrätt klockan halv fyra under torsdagseftermiddagen.

Expressen rapporterade på torsdagsförmiddagen att 36-åringen har vaknat på sjukhuset under morgonen.

– Det är fortfarande allvarligt, men det är ändå bättre jämfört med tidigare, sade Eva Lindahl vid landstinget i Västmanland till Expressen.

Tidningen skriver också att mannen är kontaktbar och kan svara på frågor.

Till Aftonbladet säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen region Mitt, att hon inte kan svara på när förhör kommer att hållas.

– Vi har hittills inte kunnat höra honom, men vi planerar att göra det nu, säger hon till tidningen.

På onsdagen stoppade Ikea-varuhuset i Västerås tillfälligt försäljningen av knivar, skriver P4 Västmanland.

– Med hänsyn till medarbetarna har man tagit ett lokalt beslut om att plocka bort alla knivar ur försäljning, säger Daniela Rogosic, pressansvarig på Ikea Sverige, till radiostationen.

Hur länge stoppet kommer att pågå är inte bestämt, och det finns inga planer på att övriga Ikea-varuhus kommer att införa liknande säljstopp.

GP besökte på onsdagen Ikea:s varuhus i Bäckebol och kom mer eller mindre direkt till montern för köksknivar. Där hängde platsförpackade knivar till synes lätt gripbara och på ovansidan låg demonstrationsexemplar på en magnetlist, så att kunderna kan greppa och känna hur kniven känns i handen.

Men de gripbara demonstrationsknivarna var alla oslipade, utan vass egg, och dessutom fästa med en stålvajer. Det vill säga i praktiken mycket svåra att enkelt stoppa på sig.

De förpackade knivarna låg inneslutna i en hårdplast som kräver ett mycket vasst verktyg och/eller en tång för att kunna öppnas så att själva kniven blir tillgänglig. En inte helt lätt och snabb operation för någon och särskilt inte om du saknar rätt verktyg för det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.