Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

35-åring uppmanade folk att skänka pengar till IS

Mannen i 35-årsåldern åtalades för att ha uppmanat människor att skänka pengar till terrororganisationer - däribland IS. Insamlingen ska ha skett på mannens egen Facebooksida. Mannens försvar: pengarna skulle gå till föräldralösa barn. Nu döms mannen till fängelse i sex månader.

I höstas åtalades en man i 35-årsåldern för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.
Mannen misstänktes för att ha skrivit inlägg på sitt Facebook-konto där han uppmanade folk att föra över pengar till terrorfinansiären Ahrar ash-Shaam samt terrororganisationerna Islamiska staten (IS) och Jahbat al-Nusra, med koppling till al-Qaida.

Enligt förundersökningsprotokollet skrev mannen att de skulle "förse bröderna i fronten med vapen så att de kan hämnas våra syskon".

Första i sitt slag

Detta ska ha pågått i ungefär ett halvår, från hösten 2014 till våren 2015. I mars uppmärksammade Säkerhetspolisen kontot. På Facebook ska mannen i 35-årsåldern ha gått under ett annat namn men polisen kunde spåra honom genom IP-numret.
Enligt åtalet skulle pengarna gå till att köpa vapen. Insamlingen anses ha främjat det som kallas "särskilt allvarlig brottslighet".
Enligt TT var åtalet mot mannen det första i sitt slag. I Sverige har ingen tidigare åtalats för att ha uppmanat andra människor att skänka pengar till terrororganisationer.

Skulle gå till föräldralösa barn

Mannen nekar till brott och påstår i förhör att pengarna skulle gå till att försörja föräldralösa barn, till att operera barn och till att dela ut kassar med mat. Han har varit i Syrien flera gånger. En av gångerna säger han att han grävde en brunn i ett flyktingläger. Förutom sitt vanliga jobb säger han i förhör att han jobbar ideellt med en välgörenhetsorganisation.
– Han tar helt avstånd från all form av våldshandlingar och all form av terrorism. Han är hjälparbetare, det är det han har sysslat med, säger Jan-Anders Hybelius, mannens försvarsadvokat till TV-kanalen.
Mannen berättar i förhör att han har flera Facebookkontron och att flera personer har använt hans dator.

Döms till fängelse

På torsdagen kom tingsrättens dom i Malmö tingsrätt. Mannen döms till fängelse i sex månader. Tingsrätten skriver att det är styrkt att han "på ett av sina Facebook-konton har uppmanat till finansiering av terroristbrott".

Tingsrätten hänvisar till inlägget där mannen skrev ”Hjälp oss att förse bröderna i fronten med vapen så den kan hämnas våra syskon”. De två personer som mannen hänvisade till skrev han själv att de var kända för sitt stöd till bland annat Jabhat al-Nusra och Islamiska staten, som enligt FN och EU är terrorlistade.

Enligt tingsrätten var mannens inlägg publicerade på ett sådant sätt att alla kunde läsa dem, även de som inte har ett Facebook-konto.

Det är första gången som någon döms för denna typ av brott.

– Den brottslighet som mannen döms för avser visserligen ett mycket tidigt led i den kedja av skeenden som kan leda fram till terroristbrott. Att påföljden ändå bestäms till fängelse beror på den synnerligen allvarliga brottslighet som gärningen i förlängningen kan leda till, säger Chefsrådmannen Lennart Strinäs i en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.