Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

33 grader – och varmast i Sverige

Årets hittills varmaste dagar är här. På flera håll i landet landade temperaturen kring 30-graderstrecket på torsdagen. Allra varmast var det enligt SMHI i Norrberg-Norrhög i Hälsingland med 33,1 grader.

På Skarpö i Vaxholm landade temperaturen på 30,6 grader och i östgötska Horn och Kolmården blev det drygt 29 grader varm. I norra Norrland blev det varmast i Åsele med 26,3 grader.

Men trots att värmen är efterlängtad av många, är den inte utan risker. SMHI har för de närmaste dagarna utfärdat en klass 1-varning för mycket höga temperaturer i de sydöstra delarna av landet.

Läs också: Årets första tropiska natt

Läs också: Trafikverket varnar för sommarhalka

Varningen gäller Kalmar län utom Öland, Östergötlands län, Södermanlands län och Stockholms län utom Roslagskusten. Där räknar SMHI med att temperaturerna kan komma upp i 30 grader i minst tre dagar i följd, vilket även ökar risken för bränder i skog och mark.

– Att vi går ut med en klass 1-varning för höga temperaturer är främst för vissa grupper i samhället, som visat sig må mycket sämre av det: äldre, barn och även sjuka. Men det gäller ju allmänt att man bör dricka mer vatten och hålla sig i skuggan, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI.

Läs också: Bästa badplatserna på Västkusten

Läs också: Nu vallfärdar göteborgarna till havet

Även södra Norrland kan komma upp i 30 grader under fredagen. Längre söderut fortsätter högsommarvärmen under hela helgen. Men redan på måndag väntas regn i många delar av landet, som kyler av temperaturerna.

– Högtrycket kommer att röra sig vidare bort efter söndag när lite ostadigare och svalare väder kommer in, men i södra delarna handlar det ändå om 20-25 grader, säger Lisa Frost.

Fast trots rekordvärmen så ligger det ovanligt mycket snö kvar i fjällen, rapporterar SVT. Fjällvandrare på Kungsleden i Lappland varnas, eftersom det är blött och svårgånget.

Läs också: Med värmen kommer myggen – så tacklar du dem

Se väderprognosen här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.