Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

300 nya tjänstemän ska jaga bidragsfuskare

Försäkringskassan anställer 300 nya tjänstemän för att komma åt fler bidragsfuskare. Förra året polisanmäldes 930 fall av fusk med socialförsäkringen, mer än dubbelt så många som året innan.
Det är 300 extra miljoner från regeringen som möjliggör för försäkringskassan att anställa 300 tjänstemän för att intensifiera jakten på bidragsfuskare.
Fördelningen av tjänsterna innebär för försäkringskassan i Västra Götaland 41 nya tjänster. Arbetsuppgifterna innebär bland annat snabba uppföljningar efter tips om fusk och riktade kontroller.
Tidigare riktade kontroller mot högkonsumenter av ersättningen vård av barn har gett blodad tand.
- Vi hade misstankar som besannades, den riktade kontrollen gav mer än de slumpmässiga vi annars gör, säger Thomas Falk, försäkringskoordinator i försäkringskassans ledning.
Försäkringskassan fick under tiden 1 oktober 2004 till 30 september i år in 9 208 anmälningar, 1 416 av dem ledde till polisanmälningar.
Antalet fall där felaktiga bidrag betalats ut var dock fler men bedömningen var att det inte fanns något uppsåt i de fallen.
Knappt hälften av anmälningarna till försäkringskassan kommer från anonyma källor.
- De tipsen leder inte lika ofta som andra till åtgärder. Det kan ju handla om människor som är förbannade på varandra eller som missuppfattar vad en sjukskriven får och inte får göra, säger Thomas Falk.
Övriga anmälningar kommer från den egna eller andra myndigheter. I de fall där det upptäcks fusk med en bidragsform görs en kontroll av andra bidrag som personen eventuellt har.
Sammanlagt leder en tredjedel av tipsen till åtgärder i form av nedsatta eller indragna bidrag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.