Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jakob Simonson
Bild: Jakob Simonson

30 polisbilar i jakt på rymlingar från Migrationsverket

Under natten mot söndag rymde tolv personer från Migrationsverkets förvar i Märsta. Polisen satte in ett 30-tal polisbilar i jakten på rymlingarna – sex av dem har återfunnits.

Precis efter att klockan slagit tre under natten mot söndag så fick polisen larm om en rymning från Migrationsverkets förvar i Märsta, strax norr om Stockholm.

– Tolv personer som satt i Migrationsverket förvar slog sig ut genom en fönsterruta och avvek, säger Fredrik Nylén, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Satte in 30 polisbilar

Polisen satte in en ovanligt stor styrka i jakten på rymlingarna och minst 30 polisbilar ska ha deltagit i sökandet.

– Vi hade en större trafikinsats i närheten som vi lätt kunde omdisponera i sökandet efter de här rymlingarna. Under sökinsatsen påträffade vi sex av de tolv och dessa har vi återbördat till Migrationsverket, säger Fredrik Nylén.

Det ska, enligt polisen, inte ha rört sig om personer som ansetts särskilt farliga.

– Vi har inte de uppgifterna i detalj, men man sitter ju inte där för att man är misstänkt för grova brott utan för att man inte velat medverka i en process som Migrationsverket driver. Vi har inga indikationer på att de skulle vara särskilt farliga på något sätt, säger Fredrik Nylén.

Hur fortsätter sökandet efter de återstående sex?

– Sökinsatsen har trappats ned. Vi kommer övergå till att bedriva spaning på samma sätt som vi gör efter andra efterlysta personer.

Ovanligt med stora rymningar

Rymlingarna misstänkts för skadegörelse samt främjande av flykt.

– Själva rymlingen i sig är inte brottslig. Det som är brottsligt är att slå sönder ett fönster och att hjälpa någon att rymma. Sen om det är en eller flera som kommer att bli misstänkta för de här brotten återstår att se, säger Fredrik Nylén.

Enligt honom är det ovanligt med såpass stora rymningar från Migrationsverkets förvar.

– I region Stockholm, som jag kan svara för, så har vi inte haft något liknande i närtid vad jag känner till. Det brukar handla om enstaka personer, säger Fredrik Nylén.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.