Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ufo? Bilden är från 1997.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

272 rapporter om misstänkta ufon

Vitaktiga sken, mörka ben, blinkande ljus och typiska tefatsformer. Så lyder några av de 272 iakttagelser som inkom till Ufo-Sveriges rapportcentral under 2018.

Ingen av rapporterna har dock hittills fått beteckningen ufo, som står för oidentifierat flygande objekt. Däremot har 113 rapporter fått beteckningen Ifo – objekt som kan förklaras. 51 fall är "troliga Ifon", och en iakttagelse hade en "psykologisk förklaring", enligt den ideella organisationens årsrapport.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tre iakttagelser som ännu inte fått sin förklaring beskrivs i rapporten. Bland annat skildras en observation från Vaxholm där en mamma och en dotter fått syn på ett föremål från sin bil den 13 september i fjol.

"Föremålet verkade ha ett vitaktigt sken som storleksmässigt beskrevs som något mindre än fullmånen", står det i rapporten.

Enligt beskrivningen klev dottern ut ur bilen och observerade föremålet, som rörde sig rakt emot dem och stannade en kort stund över bilen.

"De båda kunde då iaktta föremålet rakt underifrån och uppfattade nu föremålet som runt eller ovalt med en serie olikfärgade ljuskällor som blinkade oregelbundet runt om farkosten", heter det.

Rapporten från Vaxholm är fortfarande under utredning.