Den yngsta som vårdats efter att ha smittats med coronaviruset är 27 år. Arkivbild.
Den yngsta som vårdats efter att ha smittats med coronaviruset är 27 år. Arkivbild. Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT

27-åring yngsta som intensivvårdats för corona

Den yngsta hittills som intensivvårdats för det nya coronaviruset i Sverige är 27 år. Men att yngre blir svårt sjuka är ovanligt – enligt Folkhälsomyndigheten rör det sig om enstaka fall.

ANNONS

Hittills har totalt 41 patienter vårdats på intensivvårdsavdelning efter att ha smittats med det nya coronaviruset i Sverige, enligt det Svenska intensivvårdsregistret. Medelåldern på de intensivvårdade är drygt 63 år. Den äldsta som vårdats är 84 år.

Männen utgör en majoritet av fallen, endast 7 av de 41 patienterna (17,9 procent) är kvinnor.

Att en yngre person behövt intensivvård föranleder kanske frågor, då fokus i de svenska smittskyddsåtgärderna tydligt legat på dem över 70 år. Men enligt Folkhälsomyndigheten är det inte konstigt.

– Det här händer, till och med när det gäller den vanliga influensan, någon gång då och då. Det är väldigt olyckligt och sorgligt, men det är så som vår verklighet ser ut, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

ANNONS

Enstaka fall

Exakta siffror över hur många under 70 år som behövt intensivvård är enligt Tegnell svåra att tala om, eftersom det är så otroligt få det handlar om.

– Jag har sett statistik från Frankrike där man bara hittade något enstaka fall som intensivvårdats i åldrarna under 70 år. Men det är så att när stora grupper blir sjuka samtidigt dyker även de här ovanliga fallen upp, säger han.

Att Sverige, som inte haft några stora grupper svårt sjuka ännu, redan har ett fall bland yngre bedömer Tegnell som en ren tillfällighet.

Data från det hittills värst drabbade landet, Kina, saknas eftersom man där inte pratar om respiratorvårdade utan "allvarligt sjuka".

Statsepidemiologen betonar att statistiken generellt är väldigt osäker. Inte minst eftersom ingen vet hur stort mörkertalet är, det vill säga hur många som smittats utan att bli särskilt sjuka eller söka vård.

– Egentligen ska man inte ge sig in i någon jättestor sifferexercis i den här typen av frågor förrän man kunnat gå ut och kolla hur många av de mellan 20 och 70 år som faktiskt blev sjuka. Då är jag övertygad om att vi kommer att prata om promilleandelar av de yngre som behövt ligga i respirator, säger Anders Tegnell.

ANNONS

Äldre och sjuka

På torsdagsförmiddagen vårdades ett 80-tal patienter i Stockholm, den hårdast drabbade regionen, på sjukhus för covid-19. Elva av dem låg då på intensiven.

Regionen vill inte lämna ut uppgifter om ålder och allvarlighetsgrad för patienterna. Men Johan Bratt, chefsläkare vid Region Stockholm, säger till DN:

– Det vi kan säga generellt är att de som blir allvarligt sjuka och kräver intensivvård är äldre och företrädelsevis äldre med andra sjukdomar.

Anja Haglund/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS