22-årig man åtalas för knivattack i Vetlanda

Det var 19 minuter som satte skräck i Vetlanda – och skakade Sverige. Totalt sju män i olika åldrar blev våldsamt attackerade med kniv. På fredagen väcktes åtal mot en 22-årig man, misstänkt för sju mordförsök.
– Allt tyder på att offren är slumpvis utvalda, säger kammaråklagare Adam Rullman.

ANNONS
|

I dag väcktes åtal mot den 22-årige man som misstänks ha attackerat sju män ned kniv i Vetlanda den tredje mars i år.

Mannen åtalas för försök till mord i sju fall.

Under utredningens gång har det inte framkommit något som tyder på att gärningarna var planerade. Det finns ingen koppling mellan offren och den misstänkta gärningsmannen och enligt åklagarna tyder allt på att offren är slumpvis utvalda.

– Han har inte gett nån närmare förklaring under förhör. I vart fall ingen rimlig förklaring, säger Martin Svensson, kammaråklagare som har lett förundersökningen tillsammans med åklagare Adam Rullman.

ANNONS

Har inte lämnat någon rimlig förklaring

22-åringen kom till Sverige 2016 och är medborgare i Afghanistan. Vid tidpunkten för knivdådet bodde han i Vetlanda.

I utredningen har det framkommit att han har haft perioder av psykisk ohälsa som tilltagit under tiden före gärningen. I förhör har han uppgett att han har diffusa minnesbilder från händelsen.

– Han har vidgått att han har attackerat några personer med kniv den här dagen, men i övrigt vill jag inte kommentera hans inställning till brott, säger Martin Svensson.

Det första larmsamtalet nådde polisen klockan 14.54.

Under 19 minuter attackerades sammanlagt sju personer på fem olika platser i centrala Vetlanda.

Åklagaren: Tur att ingen avled

Polisen kunde avbryta attacken först efter att 22-åringen blivit skjuten i benet. Klockan var då 15.12.

Den yngste av de attackerade männen är i 35-årsåldern. Den äldste är i 75-årsåldern.

LÄS MER:Minuterna som satte skräck i Vetlanda – karta över attackerna

Samtliga sju skadades så allvarligt att de fick vårdas på sjukhus. För fyra av dem var skadorna direkt livshotande och i övriga tre fall har det rört sig om våld som skulle ha kunnat orsaka livshotande skador, enligt åklagarna.

– Det är en väldigt tur att ingen av de sju målsägande har avlidit. Det rör sig om sju fall av väldigt allvarligt våld, säger Martin Svensson.

ANNONS

Kan ha varit psyksjuk

En liten rättspsykiatrisk undersökning har visat att 22-åringen kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk när knivdådet skedde. Därför kommer han sannolikt även få genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

LÄS MER:Häktningsförhandling efter attacken i Vetlanda

Mannen har tidigare dömts till dagsböter för ringa narkotikabrott.

Utreddes initialt som misstänkt terrordåd

I ett tidigt skede av utredningen uppgav polisen att man utredde om det fanns terrormotiv bakom dådet då detaljer i utredningen pekade åt det hållet.

Strax därefter meddelade dock åklagare att dådet inte längre utreddes som misstänkt terrorbrott, vilket även slogs fast när åtal väcktes på fredagen.

– Vi har inte hittat några sådana motiv under utredningen. Gärningen är allvarlig nog i sig, men vi kan inte se att den hade inneburit att samhällsviktiga funktioner sätts ur spel eller hade inneburit sådan påfrestning på samhället att gärningen uppfyller de krav som krävs, säger Martin Svensson.

– Den bedömningen delas också av Säpo.

Bra bevisläge

Åklagarna bedömer att bevisläget är bra inför rättegången. Förutom vittnesuppgifter finns även teknisk bevisning i form av kniven som användes och GPS-positioneringar som visar hur den misstänkte har rört sig.

Åklagarna yrkar på livstids utvisning, i övrigt vill Martin Svensson inte uttala sig om vad åklagarsidan kommer att yrka på för straff.

– Det ska enligt min mening genomföras en rättspsykiatrisk undersökning, vilket kan påverka vilket straff man kan yrka på, säger han.

ANNONS

Rättegången startar den 21 maj och hålls av Eksjö tingsrätt, men i säkerhetssalen på Jönköpings tingsrätt. Förhandlingarna väntas pågå i tre dagar.

Göteborgs-Posten söker mannens försvarare.

LÄS MER:Knivmannen misstänks för sju mordförsök – det här vet vi

LÄS MER:Vittnet Jonna var några meter från gärningsmannen i Vetlanda

LÄS MER:Ljusen har bildat en samlingsplats i Vetlanda

3 mars, klockan 14.54: Polisen får flera samtal från Vetlanda. Inringarna larmar om att flera personer är angripna av en person med en kniv.

15.12: 18 minuter senare griper polisen den misstänkte gärningsmannen, som skottskadas i samband med gripandet.

16.31: Polisen meddelar att de har kontakt med sju personer, som på olika sätt är drabbade av händelsen.

18.47: Polisen uppger att det finns detaljer som gör att man utreder ett eventuellt terrormotiv.

22.22: Region Jönköping län meddelar att åtta personer, inklusive gärningsmannen, är intagna för vård. Tre personer har livshotande skador. Två är allvarligt skadade, två måttligt skadade och en person lindrigt skadad.

4 mars: Den misstänkte mannen anhålls av åklagare. Han är misstänkt för sju fall av försök till mord.

Polisen uppger att den misstänkte är 22 år, bosatt i Vetlanda kommun och har afghanskt medborgarskap. De sju offren är alla män mellan 35 och 75 år. Det finns enligt polisen inget som tyder på att de har någon koppling till den misstänkte.

5 mars: 22-åringen häktas vid Eksjö tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för sju mordförsök. Han nekar till brott.

Åklagaren informerar om att ärendet inte längre utreds som misstänkt terrorbrott, men att man fortsätter utreda eventuella terrormotiv i samband med dådet.

1 april: En liten rättspsykiatrisk undersökning visar att 22-åringen kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk vid knivdådet.

14 maj: 22-åringen åtalas vid Eksjö tingsrätt för mordförsök i sju fall. Enligt åklagare var skadorna ”direkt livshotande” i fyra av fallen. Huvudförhandlingarna inleds 21 maj och väntas ta tre dagar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS