Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

22 år efter mordet - nu kommer domen

Hon höll mordet hemligt i 22 år - men sedan hann samvetet ikapp henne. Det som såg ut som ett självmord var hennes gärning. Trots att kvinnan erkände handlingen friades hon idag av tingsrätten.

I november år 1994 hittades en man död utomhus i Södertälje. Polisen trodde att mannen tagit sitt eget liv och utredningen lades ner.
Men 22 år senare - det vill säga i december förra året - gick en kvinna i 65-årsåldern in på en polisstation i Stockholm och tog på sig dådet.
Hon berättade för polisen att hon och hennes dåvarande man var på fest hemma hos en person i området. Där träffade de även offret.

Rånade mannen

Efter ett tag valde kvinnan, hennes make och offret att lämna lägenheten.
– Då får hennes före detta man för sig att han skulle råna offret på ringar och värdesaker så han slår ner honom i närheten av det området där han senare anträffas död. Sedan drar mannen ringarna av offret, berättar kvinna. Sedan går de därifrån till en annan lägenhet där de fortsätter kröka, har åklagare Nils Lundberg sagt tidigare.
På den nya festen började maken blir rädd för att de skulle bli påkomna för att ha rånat mannen.
– Jag sa till (den dåvarande maken) att jag skulle gå dit och se till att det inte skulle komma fram, har kvinnan berättat i polisförhör.
Kvinnan tog en kniv som hon hittade i lägenheten och gick tillbaka till platsen där offret rånades. Mannen var kvar.
– Då tar hon upp den här kniven. Hon berättar att hon stoppar den i offrets hand, lägger sin hand runt hans hand och sedan trycker hon honom i halsen för att försäkra sig om att han inte kan berätta om det här. Sedan går hon därifrån, har Nils Lundberg sagt.

Åtalades

Det var samvetet som hann i kapp kvinnan och som fick henne att erkänna vad hon gjort.
– Jag har funderat i flera år på att gå till polisen och berätta. Tänkte att det var nu eller aldrig. De senaste två åren har det varit som att ska jag gå och erkänna eller ska jag inte gå och erkänna.

Tillslut bestämde hon sig för att bara göra det.
– Jag fick panik helt enkelt. Jag såg ingen annan utväg än att komma och erkänna.
Under rättegången vittnade en person om hur kvinnan under sensommaren och hösten förra året blev alltmer "deprimerad och ångestfylld över något som hon inte förmådde berätta".
– Hon har blivit troende också de senaste åren. Man kanske vill göra upp med sådant man gjort, jag vet inte, har Nils Lundberg sagt.

Frias trots erkännande

Kvinnan åtalades för det 22 år gamla mordet och under måndagen kom domen. Inledningsvis erkände kvinnan mord, men under rättegången ändrade hon sig och erkände slutligen endast försök till mord.

Tingsrätten anser att det är utrett dels att mannen inte begick självmord och dels att han berövades livet av någon eller några personer. Man frikänner dock kvinnan från alla misstankar om brott.

Domstolen anser att det kan ifrågasättas om hon har berättat hela sanningen om händelsen och att det finns omständigheter som medför att hennes uppgifter inte kan bedömas som tillförlitliga i alla delar. I domen pekas bland annat på att kvinnans berättelse i viss mån är ologisk och motsägs av övrig utredning.

Man var dock inte enig i bedömningen, då ledamöter som var skiljaktiga ansåg att kvinnans erkännande var tillförlitligt och att hon ska dömas för försök till mord.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.