Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

22 år efter att man hittades död - kvinna erkände mord

Mannen hittades död men polisen trodde att det var självmord. Efter 22 år kom en kvinna in till polisen och sa att det var hon som dödade mannen. Nu åtalas hon för mord.

I november år 1994 hittades en man död i Södertälje. Polisen trodde att mannen tagit sitt eget liv och utredningen lades ner.

Åren gick och i början av december förra året - det vill säga 22 år senare - kom en kvinna in till polisen på Kungsholmen i Stockholm och sa att det var hon som dödade mannen.

Kvinnan åtalas för 22 år gamla mordet

Utredningen återupptogs och nu har kvinnan i 65-årsåldern åtalats för mordet.

Åklagare Nils Lundberg berättar för GP att kvinnan och hennes dåvarande man var på fest hemma hos en person i området. Då träffade de även offret. Efter ett tag valde kvinnan, hennes make och offret att lämna lägenheten.

– De vandrade genom bostadsområdet några hundra meter. Då får hennes före detta man för sig att han skulle råna offret på ringar och värdesaker så han slår ner honom i närheten av det området där han senare anträffas död. Sedan drar mannen ringarna av offret, berättar kvinna, Sedan går de därifrån till en annan lägenhet där de fortsätter kröka, säger Nils Lundberg.

Många vittnen döda

Under den nya festen kommer kvinnan på en sak:
– "Tänk om de blir misstänkta för det här rånet", berättar åklagaren och fortsätter.
– Hon tar med sig en kniv från lägenheten och går tillbaka till platsen där mannen ligger kvar på marken. Han är vid medvetande och kontaktbar. Han försöker fråga henne vem hon är och så vidare. Då tar hon upp den här kniven. Hon berättar att hon stoppar den i offrets hand, lägger sin hand runt hans hand och sedan trycker hon honom i halsen för att försäkra sig om att han inte kan berätta om det här. Sedan går hon därifrån.

Mannen förblödde till döds.

Blev av med ringarna

Åklagaren berättar att många av vittnena inte längre är i livet - däribland kvinnans dåvarande man. Han har därför fått arbeta annorlunda för att kunna kolla om kvinnans berättelse stämmer.
– På obduktionen så står en av slutsatserna att den här personen uppenbarligen har blivit av med sina ringar för det har blivit intryckningar i huden där han har haft ringarna. Och hon kan inte gärna veta det här om hon inte hade varit på platsen. Likaså det här med kniven i halsen stämmer också med rättsläkarens utlåtandes, säger Nils Lundberg.

Han har också kontrollerat att kvinnan inte kunnat ta del av utredningen och på så sätt läst på för att ta reda på hur det gått till. De har kollat om hon har gjort konstiga polisanmälningar eller kommit in och erkänt andra brott - det har hon inte gjort. Kvinnan anses inte heller psykiskt sjuk.
- Man måste täcka till alla luckor, förklarar Nils Lundberg.

Man kan inte enbart dömas på sitt erkännande utan det måste finnas annan bevisning också. Som bevisning mot kvinnan finns också en dom från 1998. Då knivmisshandlade hon en annan kvinna.
– Det visar jag bara för att tala om att hon har kapacitet att göra det, säger Nils Lundberg och berättar att den domen fick den mordmisstänkta kvinnan att komma ur sitt alkoholmissbruk.

Inte en "tillfällig ingivelse"

En person kommer under rättegången att vittna om att kvinnan under sensommaren och hösten förra året blev alltmer "deprimerad och ångestfylld över något som hon inte förmådde berätta". Med detta vill åklagaren visa att kvinnan, när hon erkände, inte bara agerat på "någon tillfällig ingivelse utan frukten av långvariga samvetskval". Ångesten är en av anledningarna till att hon erkänt.
– Hon har blivit troende också de senaste åren. Man kanske vill göra upp med sådant man gjort, jag vet inte, säger åklagaren.

Rättegången startar om en vecka.
– Det kanske blir en akademisk kamp mellan två rättsläkare. Den som har kommit med second opinion har svårt att se det här som ett självmord medan den första gjorde det, säger Nils Lundberg.

Men dagen innan åklagaren nu lämnat in åtalet ville kvinnan ha ett nytt förhör.
– Hon har erkänt i flera förhör men hon ville ha ett nytt förhör i går och då backade hon lite när hon ser hur omfattande skador offret fått. Det är inte bara ett knivhugg utan åtminstone två plus lite andra små skärsår, säger Nils Lundberg.

Ändringen kom efter att hon fått ta del av hela utredningen. Om hon kan minnas fel eller om någon annan varit inblandad är oklart.
– Hon har kanske satt sin berättelse redan eftersom hon gått och tänkt på det här i 22 år och då är det kanske inte så lätt om man får in nya omständigheter. Jag kan inte förklara det men jag kan tänka mig något ditåt, säger Nils Lundberg och konstaterar att det nu är rätten som får göra bedömningen hur detta påverkar.

GP söker kvinnans advokat.
Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.