Hundratusentals människor i Sverige har vaccinerats mot covid-19. En liten andel av dem har testat positivt efter vaccineringen.
Hundratusentals människor i Sverige har vaccinerats mot covid-19. En liten andel av dem har testat positivt efter vaccineringen. Bild: Johan Nilsson/TT

200 personer har testat positivt för corona – efter två vaccindoser

I Sverige har nära en halv miljon människor vaccinerats mot covid-19 med två doser. Av dem har omkring 200 personer testat positivt för covid-19, två veckor efter vaccinationen.
– Att så få personer smittas efter att de fått sin andra vaccindos tyder på att vaccinerna som används mot covid-19 i Sverige fungerar bra, säger Anders Tegnell.

ANNONS
|

Sedan vaccineringen påbörjades i Sverige efter jul har över 1,4 miljon människor vaccinerats mot covid-19 med en dos.

Nära 450 000 har fått två doser. Vaccinet är främst till för att förhindra att man blir svårt sjuk av coronaviruset och Folkhälsomyndigheten följer upp hur många som blir sjuka även efter en vaccinering.

Av de som har fått två doser har omkring 200 testat positivt för covid-19 två veckor efter den andra dosen. Det är först två veckor efter den andra dosen som man anses ha ett fullgott skydd.

LÄS MER:EU stoppar export av Astra Zenecas vaccin

– Att så få personer smittas efter att de fått sin andra vaccindos tyder på att vaccinerna som används mot covid-19 i Sverige fungerar bra. Även en dos ger skydd, men inte lika effektivt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

ANNONS

Omkring 6 000 personer har testat positivt för covid-19 efter sin första dos (4 000 av dem inom de två första veckorna).

– Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd, och genombrottsinfektioner sker för alla typer av vaccin. När det gäller vaccination mot covid-19 visar de första analyserna att antalet genombrottsinfektioner i Sverige ligger i nivå med vad som är förväntat, säger Anders Tegnell.

LÄS MER:FHM: Lättnaderna måste skjutas fram

LÄS MER:Janssen-vaccin till Europa i april

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS