Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När ishalkan slår till brukar omkring 200 personer komma till vården till följd av olika halkolyckor. Arkivbild.

200 halkskador om dagen i Stockholmsregionen

Under en isig och halkig dag i Stockholm brukar omkring 200 personer söka vård efter att de ramlat. Fler kvinnor än män och fler äldre än unga kommer till vården till följd av halkolyckor.

Under perioden januari till och med mars 2018 kom 4 118 personer in till vården med halkrelaterade skador, enligt Region Stockholms sammanställning.

- Ett fall, framför allt om man är äldre, kan få allvarliga konsekvenser så man måste vara försiktig, säger Patrik Söderberg, chefsläkare vid Region Stockholm.

Handleden går av

En av fem personer som sökte vård hade krosskador av olika slag på knä, armbågar och höfter. Var tredje person hade skador på över- och underarmar.

- När man ramlar tar man ofta emot sig med handen och då kan handleden gå av, säger Söderberg.

TT: Finns det något sätt att skydda sina armar när man ramlar?

- Nej, det bästa är att vara så försiktig som man bara kan i förebyggande syfte. Ett litet handledsbrott ställer till väldigt mycket elände och kan kräva gips i cirka fyra veckor.

För att undvika att halka kan man bland annat tänka på att sanda ordentligt, använda dobbar under skorna och ta det lugnt.

- Spring till exempel inte till bussen. Ta också bort is och var försiktig när du går helt enkelt, tipsar han.

Flest äldre kvinnor

59 procent av de som sökte vård under fjolårets tre första månader var kvinnor, men enligt Söderberg behöver det inte betyda att fler kvinnor halkar.

- Det beror på flera saker, dels att kvinnor blir äldre så det finns flera äldre kvinnor än män. Dels är kvinnor benskörare i större utsträckning och får lättare skelettskador.

Det finns ännu ingen statistik för halkan under 2019, men mönstret brukar se ungefär likadant ut varje år, enligt Söderberg.