Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

200 000 kan ha drabbats av id-kapningar

Upp till 200 000 personer kan ha drabbats av id-kapningar det senaste året, visar en Sifo-undersökning. Detta är en ökning med 50 000 från föregående år. Stöldskyddsföreningen tipsar om hur man kan skydda sig.

Det blir allt vanligare att människor blir utsatta för id-kapningar i Sverige. Den vanligaste typen av den här sortens bedrägeri innefattar huvudsakligen att någon utger sig för att vara du och beställer varor i ditt namn.

Detta kan hända om någon tappar bort kreditkort, identitetshandlingar eller lämnar ut sina kontouppgifter till obehöriga. 
 

200 000 kan vara drabbade varje år

I den senaste mätningen, som Sifo gjort på beställning av bolaget Mysafety, svarar 2,8 procent att de drabbats under det senaste året – en uppgång från 2,3 procent i samma undersökning från förra året. I reella tal innebär ökningen att omkring 50 000 fler svenskar utsattes för brottet än föregående år. Alltså kan det vara så att 200 000 personer drabbas av id-kapningar varje år. 

– För de som jag har pratat med och lyssnat på så har det varit ohyggligt obehagligt och tidskrävande att reda ut, att få de här olika företagen att förstå att det var inte jag utan det här är faktiskt någon annan, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Folkbokföringen, till Ekot.

Texten fortsätter under tv-inslaget


Så skyddar man sig

Stöldskyddsföreningen ger på sin hemsida tips om hur man kan skydda sig mot ID-kapningar.

  • Lämna aldrig ut dina kort- och kontouppgifter utan att kontrollera vem mottagaren är. Det är väldigt ovanligt att företag frågar om sådana här uppgifter via mail så ring upp avsändaren och kontrollera att det inte är en bedragare.
     
  • Kolla alltid att de fakturor du får hemskickade stämmer och är riktiga. Det händer att falska fakturor skickas ut.
     
  • Kasta inte iväg brev och papper med personliga uppgifter i soporna eller tidningsinsamlingen utan bränn eller strimla så att ingen kan gräva upp.
     
  • Om man inte är utomlands så kan det vara bra att spärra sina kort för utlandsköp. Om man ska göra några inköp utomlands via nätet så kan man spärra man upp tillfälligt.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.