Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

20-åring skyldig till lärarmord

Den 20-årige man som åtalats för lärarmordet i Hofors anses vara skyldig till gärningen. Vilket straffet blir beror på resultatet av den rättspsykiatriska undersökning han nu ska genomgå.

Gävle tingsrätt meddelade på tisdagen att man anser det klarlagt att den 20-årige mannen begått gärningen han står åtalad för. Bevisningen är övertygande, skriver tingsrätten i sitt beslut. I det ingår också att skicka mannen på en rättspsykiatrisk undersökning. Det tar runt fyra veckor och först därefter kan han dömas till fängelse eller vård beroende på läkarutlåtandet. Är han frisk nog att sitta i fängelse har åklagaren yrkat på 14 år som straff.

Vill inte vårdas

Den mordåtalades advokat Gustaf Andersson säger att hans klient inte själv är intresserad av att få någon vård och vill att fängelsestraffet ska bli betydligt lägre, någonstans runt fyra år.

Mannens flickvän, den medåtalade kvinnan, blir kvar i häktet. Hon ska också utredas i en så kallad liten sinnesundersökning. Den ska ge ett bättre underlag om hennes sociala och personliga förhållanden. Det är ovanligt att en sådan personutredning görs så sent i rättsprocessen, men kvinnans advokat hänvisade i sin slutplädering till att hon enligt hans uppfattning är mycket omogen och omdömeslös, så till den grad att rätten bör väga in det i sin dom.

Släppt ur häktet

Kvinnan har missbruksproblem och hade vid tiden för mordet inte sovit på flera dygn. Hon har begärt att få bli överlämnad till vård för sitt beroende. Tingsrätten har inte tagit ställning i skuldfrågan när det gäller henne.

Den tredje åtalade är en man som anklagats för medhjälp till mordet. Hans försvarare har begärt att han endast ska dömas för stöldbrott och slippa fängelse. Mannen har släppts ur häktet i väntan på dom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.