Karin Tegmark Wisell presenterade resultaten på torsdagens presskonferens.
Karin Tegmark Wisell presenterade resultaten på torsdagens presskonferens. Bild: Henrik Montgomery/TT

2 500 svenskar slumpvis testade – ingen var smittad av corona

I slutet av augusti testades 2 519 slumpvis utvalda svenskar för covid-19, i Folkhälsomyndighetens undersökning. Ingen var smittad.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten har genomfört sin tredje nationella undersökning om förekomsten av det nya coronaviruset. Av 2 519 deltagare som testades mellan 24-28 augusti var ingen smittad av covid-19.

– Det här tolkar vi som att det i nuläget inte finns en omfattande smittspridning hos individer som inte har symptom, säger Karin Tegmark Wisell, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Hon fortsätter:

– De som har symptom uppmanas att gå och provta sig och vi har en omfattande smittspårning där vi hoppas att fler och fler smittkedjor identifieras.

LÄS MER:Vårdcentralerna nedringda efter Folkhälsomyndighetens beslut om coronatester

”En tydlig förändring”

Sedan i april har Folkhälsomyndigheten genomfört undersökningarna, för att mäta ungefär hur stor del av den svenska befolkningen som är smittad av covid-19.

ANNONS

Deltagarna har valts ut slumpvis och består totalt av cirka 4 000 personer från en panel. Gruppen har varit densamma i samtliga undersökningar.

Undersökningen från slutet av april testade 0,9 procent positivt för pågående infektion. I slutet av maj var andelen 0,3 procent.

– Det ska sägas att det här är ett stickprov men vi ser en tydlig förändring över tid, att smittspridningen i samhället är betydligt lägre nu vilket ju stämmer med alla övriga inrapporterade data.

LÄS MER:Så ska nya utbrott av coronaviruset hanteras

Ny undersökning planerad

Folkhälsomyndigheten har planerat en fjärde undersökning med samma urval. Resultaten från den väntas vara klara i oktober.

Proven tas av deltagaren själv i näsa, svalg och saliv.

LÄS MER:Felaktiga provsvaren analyserade – betydligt färre smittade efter kontroll

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS