Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sjutton män med NMR-koppling misstänks för brott efter demonstrationen i centrala Göteborg den 30 september förra året. Arkivbild.

17 män misstänkta efter NMR-demonstration

Sjutton män med kopplingar till nazistiska NMR är misstänkta för brott efter en demonstration i Göteborg i höstas. Rubriceringarna är hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp.

Sjutton personer med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen är misstänkta för brott efter demonstrationen i centrala Göteborg den 30 september 2017. Det gäller dels våldsamt upplopp, dels hets mot folkgrupp.

En person är misstänkt enbart för våldsamt upplopp, åtta personer är misstänkta för hets mot folkgrupp. Resterande åtta är misstänkta för båda brotten.

- Vi har tittat på ett mycket omfattande filmmaterial och sedan har vi även fått uppgifter från polis och journalister som är på platsen, säger åklagare Jonas Martinsson.

Filmerna kommer bland annat från polisen och NMR själva. Just nu vill Martinsson inte utesluta att det kan tillkomma ytterligare misstänkta.

Att det rör sig om hets mot folkgrupp är bedömt utifrån agerande, klädsel och andra attribut, säger åklagaren.

Det våldsamma upploppet gäller en händelse på eftermiddagen nära Lisebergs station. De misstänkta kommer nu få försvarare, kallas till förhör och delges misstanke om brott.