Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

17-åringen: "Då högg jag honom i halsen"

På morgonen den 9 februari hittades 16-årige Ali Jafari ihjälhuggen vid en cykelväg i Gävle. Samma kväll greps en 17-åring misstänkt för mordet. Till en början nekade han till all inblandning men efter att ha pressats hårt i flera förhör valde han att erkänna. – Han tog strypgrepp på mig, då högg jag honom i halsen, sa 17-åringen.

Nu åtalas 17-åringen vid Gävle tingsrätt.

Det var på morgonen den nionde februari som Ali Jafari var på väg till skolan. Istället för att dyka upp i klassrummet hittades han död vid en cykelväg, med flera knivhugg i ryggen och i halsen. 

Redan samma dag greps en 17-åring som själv kommit in till polisstationen. I de första förhören skyllde han mordet på en annan person men snart knäcktes han av polisens förhörsledare. När 17-åringen väl erkände berättade han att han sökt upp Ali.
– Först var det meningen att jag skulle prata med honom, men han vägrade och prata med mig, sa 17-åringen och berättade för polisen att det rörde en tjej.

Knuffades

Han påstår att han blev knuffad av Ali och att Ali ska ha tagit ifrån honom hans kniv och frågat varför han hade med sig den om han bara ville prata.
– Vi höll på att bråka och han försökte och hugga mig igen med kniven. Jag försökte bara stoppa honom, han försökte slå mig alltså, hugga mig men lyckades inte, sa den åtalade till polisen och fortsatte.
– Jag tog ifrån honom kniven och slog honom i ryggen.

Den åtalade mannen påstår att Ali tog strypgrepp på honom
– Han ville kväva mig. Så jag försökte också slå honom så jag tror att jag, jag slog honom två gånger. Sedan reste jag mig upp och då visste jag inte om han levde.

Mannen åkte därefter hem till sin flickvän. Han sa till henne att han ramlat med cykeln och de åkte till sjukhuset tillsammans. På en bild från en övervakningskamera på en buss, som togs timmarna efter mordet, kan man se att han har ett finger i bandage.

På onsdagen väckte kammaråklagare Therese Stensson åtal mot den misstänkte 17-åringen. Han åtalas för mord.

Läs mer: Ali, 16, mördades på väg till skolan

Bråk om en tjej

Den misstänkte nekar till mord, men har medgett att han har knivhuggit Ali Jafari. 

– Han säger att det har varit tumult mellan honom och målsäganden, men att han mer eller mindre blivit attackerad och att han har delat ut de här huggen som lett till döden i självförsvar, säger Therese Stensson. 

Enligt åklagaren ska händelsen ha sin upprinnelse i ett bråk om en tjej som vid tidpunkten var tillsammans med den misstänkte, men tidigare ska ha haft en relation med Ali Jafari. 

– Det finns olika uppgifter om varför han skulle vara upprörd över det här, men han är i alla fall upprörd över den här tjejen, säger åklagaren.

Läs mer: 17-årig erkänner att han knivhögg Ali

Bytte sina blodiga kläder

I och med att den misstänkte 17-åringen nekar till mord, men medger att han har knivhuggit Ali Jafari, kommer rättegången troligen kretsa kring om det fanns en nödvärnssituation.

Åklagaren menar att det finns stöd i vittnesförhör för att den misstänkte ska ha väntat in Ali Jafari under morgonen den 9 februari. Han ska också tidigare ha berättat att han var rädd för honom efter att ha blivit jagad vid ett tidigare tillfälle och hotats med kniv.

– Den misstänkte har invänt att han har agerat i nödvärn. Jag anser att den bevisning som åberopas i den stämningsansökan jag nu lämnat in till tingsrätten kommer att motbevisa hans invändning, säger kammaråklagare Therese Stensson. 

Efter det misstänkta mordet ska 17-åringen ha bytt sina blodiga kläder hemma hos en bekant och sprayat på sig parfym för att dölja lukten av blod, enligt åtalet. 

Läs mer: Misstänkt för mordet på Ali - inte längre häktad

Kommer yrka på sluten ungdomsvård

Den 12 februari häktades den misstänkte 17-åringen, men på grund av dennes låga ålder släpptes han den 24 mars och har sedan dess varit placerad på ett ungdomshem. 

– Det blir ju inte fråga om fängelse när de är såhär unga. Det blir troligen sluten ungdomsvård som blir alternativet, säger Therese Stensson angående vad hon kommer yrka på för straff. 

GP har varit i kontakt med den misstänktes försvarare Agneta Hillbom Tedeborg. Hon säger att hennes klient nekar till mord, men vill inte uttala sig vidare innan hon har gått igenom åtalet med sin klient. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.