Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Den 17-åriga flickan anmäldes försvunnen för en vecka sedan i Uddevalla. Hon har ännu inte hittats och sökandet fortsätter. Bilden är från den 19 november. Bild: Adam Ihse/TT
Den 17-åriga flickan anmäldes försvunnen för en vecka sedan i Uddevalla. Hon har ännu inte hittats och sökandet fortsätter. Bilden är från den 19 november. Bild: Adam Ihse/TT

17-åring ännu borta – misstänkt släppt

Den man som misstänks för skyddande av brottsling i fallet kring den försvunna 17-åriga flickan i Uddevalla har släppts på fri fot.
– Han har förhörts i timmar. Han har svarat på de frågor som utredarna har ställt, säger advokat Tommy Nilsson.
Sedan tidigare är en 22-årig man häktad, misstänkt för mord.

Mannen anhölls av åklagare i Uddevalla under söndagseftermiddagen, misstänkt på sannolika skäl för grovt skyddande av brottsling.

– Mannen befinner sig i den tidigare häktade mannens närhet, säger polisens presstalesperson Anna Göransson.

Han förhördes enligt advokat Tommy Nilsson i timmar och senare på kvällen, framåt 21-tiden, släpptes han på fri fot. Han förnekar brott.

"Efter ett utförligare förhör med den misstänkte har jag beslutat att försätta mannen på fri fot. Misstanken om brott kvarstår, men misstanken motiverar inte längre ett frihetsberövande", säger åklagare Caroline Fransson enligt ett pressmeddelande.

"Har gett förklaringar"

– De bevis som lades fram som grund för misstanken var helt enkelt inte så betungande för min klient. Och för hans del är det bara glädjande och slippa polisarresten. Jag är också mycket glad, säger advokat Tommy Nilsson till TT.

Vad gäller risken att hans klient skulle kunna förstöra bevis, den så kallade kollusionsfaran, så anser Nilsson att den är liten.

– Jag tror det är rätt omöjligt i det här läget.

Om mannen gett några svar som skulle kunna leda fram till att man hittar den försvunna flickan vill han inte säga på grund av yppandeförbud.

– Han har förhörts under timmar. Han har svarat och gett förklaringar på de frågor som utredarna har ställt.

Fortsätter leta

Den försvunna 17-åriga flickan, som försvann omkring den 14 november, är ännu inte funnen och ett intensivt sökande fortsätter.

Sökområdet har utökats till de norra delarna av Uddevalla. Polisen tar hjälp av bland annat sjöpolis, drönare, dykare och hundpatruller i sökandet efter flickan som nu varit försvunnen i över en vecka. Många frivilliga deltar också i sökandet.

Polisen misstänker att flickan utsatts för brott och en 22-årig man häktades i fredags på sannolika skäl misstänkt för mord på 17-åringen.

TT: Hur länge kommer ni fortsätta att söka?

– Det där är ett beslut som kommer att få fattas, men där är vi inte nu. Vi kommer fortsätta att söka i dag och anträffas hon inte kommer vi fortsätta söka i morgon och även in i kommande veckan, säger Anna Göransson.

Den 17-åriga flickan försvann från Uddevalla omkring den 14 november.

Polisen fick en anmälan om försvinnandet i söndags, den 17 november.

Vid lunchtid den 19 november inledde polisen en så kallad särskild händelse kring försvinnandet, för att kunna få loss mer resurser till utredningen och sökinsatsen.

Ett par timmar senare meddelade polisen att man nu misstänker att flickan utsatts för brott och att det finns en misstänkt, en man i flickans närhet.

Den misstänkte, en 22-årig man, anhölls i sin frånvaro på förmiddagen den 19 november och greps omkring en timme senare.

Han häktades på fredagen på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den starkare misstankegraden. Mannen nekar till brott.

På söndagen anhölls ytterligare en man, på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling. Enligt polisen befinner sig mannen "i den tidigare häktade mannens närhet".

Polisen och hundratals frivilliga från Missing People och Fikk har de senaste dagarna sökt efter flickan, bland annat i och omkring Uddevalla samt i Ljungskiletrakten.

Under sökandet har flera fynd gjorts, bland annat av klädesplagg. Det har dock inte bekräftats att fynden har med försvinnandet att göra.