Intensivvårdsavdelningen på Östra Sjukhuset i Göteborg.
Intensivvårdsavdelningen på Östra Sjukhuset i Göteborg. Bild: Björn Larsson Rosvall /TT

160 nya dödsfall i covid-19

Det senaste dygnet har 160 nya dödsfall med covid-19 registrerats i Sverige. Det visar Folkhälsomyndigheternas senaste siffror.

ANNONS
|

Under fredagen meddelade Folkhälsomyndigheten att totalt 7 514 personer med covid-19 avlidit i Sverige. Det senaste dygnet har 160 nya dödsfall med covid-19 registrerats.

Sammanlagt har 320 098 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Sjukvården blir allt mer belastad och i takt med att smittspridningen ökar minskar också antalet lediga intensivvårdsplatser. Enligt Sten Rubertsson, stabsläkare på Socialstyrelsen, närmar sig Sverige gränsen för vad sjukvården klarar av.

I värsta fall kan Sverige inom kort behöva be Finland eller några av de andra grannländerna om hjälp för att klara av att ta emot alla patienter som behöver intensivvård.

– Det finns ett nätverk för det, säger Sten Rubertsson till Dagens Medicin.

ANNONS

LÄS MER:Sahlgrenska larmar: läget mycket ansträngt

Över 1000 avlidna i VGR

I Västra Götaland har totalt 1 082 personer med covid-19 avlidit. Antalet avlidna har ökat snabbt i regionen de senaste veckorna, bland annat då smittan åter spridits på äldreboenden.

LÄS MER:Dödstalen i corona närmar sig vårens nivå i Västra Götaland

För två veckor sedan, vecka 48, registrerades 57 dödsfall med covid-19 i Västra Götalandsregionen. Det är den högsta siffran sedan maj.

– Det är alldeles för många dödsfall, tyvärr, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Under den värsta perioden av pandemin i våras avled över 75 personer i veckan i regionen, under fyra veckors tid.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS