Ett av vapnen som har lämnats in under amnestin.
Ett av vapnen som har lämnats in under amnestin.

16 automatvapen har lämnats in under amnestin

Halva tiden av vapenamnestin har gått. Tusentals vapen har kommit in, varav elva harpuner och fem pennpistoler. Men framförallt 16 automatvapen – vilket polisen tycker är viktigt. Slutsumman ser dock ut att bli lägre än tidigare.

ANNONS
|

5206 vapen eller tillståndspliktiga vapendelar har lämnats in till polisen mellan den 8 februari och 16 mars.

Flest vapen, 1206 stycken, har kommit in i polisregion Syd följt av 1102 i region Väst och 893 i Stockholm. Minst har kommit in i region Öst, 357 stycken.

"Förödande konsekvens"

Joakim Norenhag, projektledare för vapenamnestin, är på det stora hela nöjd så här långt.

- Ja det får man väl säga, vi är väl nöjda med att få in alla vapen som inte är tillståndsgivna. Det ligger i sakens natur att vi inte vet hur många illegala vapen som finns därute, säger han.

ANNONS

Särskilt viktigt är det att få in helautomatiska vapen, menar han, och där har polisen fått in 16 stycken. Vissa kan kopplas till kriminella miljöer. En av målsättningarna med vapenamnestin är att just nå ut i den kriminella miljön och få personer att lämna in vapen.

- Det är vapen som kan ha en synnerligen stor förödande konsekvens när de kommer i fel händer.

Exempelvis har polisen knackat dörr i särskilda områden och kontaktat avhopparverksamheter.

Harpuner och pennor

Av de vapen som hittills lämnats in är 2446 gevär, 1650 enhandsvapen, som pistoler och revolvrar, och 16 helautomatiska skjutvapen. Men även fem pennpistoler och elva harpunvapen.

Under den förra vapenamnestin 2013 fick polisen in 15000 vapen totalt. Nu ser slutsumman ut att landa på runt 10000, även om en viss ökning brukar ske mot slutet.

- Då passar många på, då försöker vi gå ut ännu mer med kommunikation, säger Joakim Norenhag.

ANNONS

Minskningen beror förhoppningsvis på att de tidigare vapenamnestierna fått bort en del illegala vapen ur folks händer, enligt polisen.

Vapenamnestin avslutas den 30 april.

TT

Fakta: Vapenamnestin

Vapenamnestin, som beslutats av riksdagen, gäller från den 1 februari till den 30 april.

Den som innehar skjutvapen eller ammunition, utan att ha rätt till det, kan under den tiden lämna egendomen till polisen utan att dömas för innehavet.

Vapnet måste lämnas in frivilligt.

Den som lämnar har rätt att vara anonym och polisen får inte göra några efterforskningar om innehavet.

Om det finns en registrerad ägare skickas en underrättelse. Ägaren har en månad på sig att göra anspråk på vapnet. Om ingen hör av sig skickas det till Nationellt forensiskt centrum för eventuell undersökning och skrotning. Sällsynta eller speciella vapen kan överlämnas till museum.

Tänk på säkerheten genom att skruva isär vapnet och förpacka det i en väska eller låda under transporten till polisen.

Amnestin gäller bara skjutvapen och ammunition. Sprängmedel eller explosiva varor omfattas inte. Den som hittar sådant ska omedelbart kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

På polisen.se kan du se var i ditt län du kan lämna in vapen och ammunition.

Källa: Polisen

ANNONS