15 vill ha din röst 15 maj

ANNONS
|

Förutom de åtta politiska partier som redan finns registrerade har ytterligare sju partier beställt valsedlar.

Carl-Otto Björling vid Valmyndigheten säger att det kan komma ytterligare partier sista dagen för registrering som är torsdagen men de flesta som skall delta finns nog redan registrerade:

- Man kommer efter registreringen att beställa valsedlar till partierna och de skall levereras inom en vecka efter beställningen och sedan har man det officiella materialet inför valet.

Fi inte anmälda

Av de 15 partierna finns redan idag nio i regionfullmäktige och de partier som tillkommer är Kommunistiska partiet, Piratpartiet, Rättevisepartiet Socialisterna, Feministiskt initiativ, Svenskarnas parti och Vägvalet. Det sistnämnda partiet deltog överhuvudtaget inte i regionvalet 2010 och koncentrerar sin kampanj på motståndet mot trängselskatterna. Notabelt är att Feministiskt initiativ, Fi, inte har anmält sig till regionvalet ännu liksom flera andra partier som fanns med i valet förra hösten. Det har också tidigare sagts att det finns ett femtonde parti nämligen Missnöjespartiet som anmält sitt deltagande tidigare.

ANNONS

- Det kan tillkomma fler partier som anmäler att de vill delta i valet även efter 7 april, säger Carl-Otto Björling.

Informationsinsatser

Regeringen har anslagit 4,7 miljoner till informationsinsatser från partierna och dessa pengar fördelas av Västra Götalands-regionen. Regionstyrelsen har beslutat fördela pengarna till de partier som finns representerade i regionfullmäktige med 266.000 kronor per parti och sedan 16 100 kronor per mandat som partierna har i fullmäktige. Mest pengar får Socialdemokraterna, drygt en miljon av de statliga pengarna, medan Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna som är minst får 378 000 kronor vardera.

ANNONS