Polisens tekniker på väg in i huset där knivmordet skedde. Arkivbild.
Polisens tekniker på väg in i huset där knivmordet skedde. Arkivbild.

15-åringen försökte mörda igen

Först knivdödade tonårspojken den 22-åriga kvinnan som ensamjobbade på HVB-hemmet i Mölndal. Sedan vände han sig enligt åklagaren mot en annan av pojkarna på boendet i syfte att mörda igen.

ANNONS

Det framkom i Göteborgs tingsrätt där 15-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för mord samt försök till mord. Händelsen i måndags morse är en av många som skakat om flykting-Sverige den senaste tiden. Häktningsförhandlingen på torsdagen rönte stor medial uppmärksamhet med bland annat fyra reportrar och tre fotografer från brittiska medier.

Men kammaråklagare Linda Wiking var ytterst fåordig sedan pojken med gul filt över huvudet och handfängsel hade häktats bakom de stängda dörrarna.

-Det råder yppandeförbud och jag kan inte uttala mig om vad som hänt, sade hon.
Utfall med kniv?

Angående försöket till mord kunde hon i alla fall beskriva att pojken efter attacken mot den 22-åriga kvinnan vände sig mot en annan av pojkarna vid boendet för ensamkommande flyktingbarn.

ANNONS
-Det sker i direkt anslutning till och omedelbart efter angreppet mot kvinnan, sade Linda Wiking.

Hon vill emellertid inte yttra sig om han var han en av dem som försökte ingripa efter knivmordet och få stopp på pojken.

TT: Gjorde han utfall med kniven mot honom?

-Det uttalar jag mig inte heller om.

TT: Blev den angripne pojken skadad?

-Nej.
Psykiska problem?

Den nu häktade pojken har varit i Sverige sedan i somras och det är han själv som uppgivit att han är 15 år. Men mer om hans bakgrund vill varken åklagare eller advokat, Nicklas Unger, förklara.

Advokaten vill heller inte, eller snarare kan inte på grund av yppandeförbudet, uttala sig i skuldfrågan eller hur hans klient ställer sig.

Frågor som ställdes till åklagare och advokat om pojkens eventuella kontakter med barn- och ungdomspsykiatrin förblev också obesvarade. Enligt Borås Tidning hade extrapersonal anställts enbart för hans skull, men var inte i tjänst på hemmet när knivmordet skedde.

Häktningsförhandlingen med tolk tog drygt en timme och rätten ansåg det förelåg synnerliga skäl för häktning.

Åtal ska vara väckt senast 11 februari.

ANNONS