Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bråket på HVB-hemmet fick dödlig utgång. Nu gör boendet en anmälan. Arkivbild.

14-årig flicka mordmisstänkt – "helt unikt"

Den flicka som är misstänkt för att ha orsakat en annan flickas död på ett HVB-hem i Trollhättan är bara 14 år gammal.

Enligt åklagaren Robert Beckard har flickan förhörts under torsdagen.

- Jag kan inte säga att hon erkänt, men hon har lämnat uppgifter som tillsammans med andra vittnesuppgifter gett oss en hyfsat bra bild. Allt pekar på att det är fråga om knivhugg som lett till 17-åringens död, säger han till TT.

Beckard vill inte lämna några detaljer om händelseförlopp eller motiv.

Vill reda ut

Flickorna var inblandade i ett bråk på onsdagseftermiddagen. En 17-årig flicka fick föras till sjukhus och avled senare på kvällen.

Den 14-åriga flickan är misstänkt för mord alternativt dråp, men eftersom hon är så ung kommer hon inte att formellt åtalas som en vuxen.

- Det är ingen förundersökning på samma sätt som med straffmyndiga personer – då hade mycket talat för att den misstänkta suttit anhållen och så småningom häktad. Men hon är inte straffmyndig och kan inte åtalas, säger Beckard.

- Vi utreder för socialtjänstens skull, och även för allmänintressets. Alla vill ju reda ut hur en så hemsk gärning kan ha inträffat. Men det viktiga är att socialtjänsten får ett underlag, de har ansvaret för flickan och behöver veta vilket behov av vård, kontroll och behandling hon har.

Svårt att hävda uppsåt

Mikael Rying, kriminolog vid polisens nationella operativa avdelning, har granskat alla mord i Sverige sedan 1990 och kan inte hitta ett enda liknande fall.

- Jag kan inte påminna mig om att en icke straffmyndig flicka dödat tidigare. Det finns en handfull fall med pojkar som gjort det, men inte flickor, säger han.

Rying vill inte spekulera i vad som kan ha fått en så ung flicka att göra något liknande.

- Vi vet inte vad som hänt. Mord är en brutal brottsrubricering, och ju yngre ett barn är desto svårare är det att hävda uppsåt. Det kan ha varit explosiv ilska eller någon annan häftig situation, säger han.

Unikt fall

Mikael Rying förklarar att barns impulskontroll inte är lika stark som hos vuxna.

- Generellt sett vid dödligt våld brukar gärningspersonen ha någon form av psykisk störning eller missbruk. I det här fallet vårdades flickan på HVB-hem, vilket tyder på någon bakomliggande problematik. Men man ska vara försiktig med spekulationer, när barn har dödat råder ju sekretess, säger han.

- Hur som helst är detta ett unikt fall.

HVB-hemmet har gjort en lex Sarah-anmälan till Arbetsmiljöverket, rapporterar lokala medier. Alla ungdomar på boendet har flyttats ut efter händelsen och kommer att få nya boenden.