Paul Franks, professor vid Lunds universitet, är initiativtagare till den studie som genom deltagarnas egna beskrivningar av symptom ska kartlägga smittans spridning i Sverige.
Paul Franks, professor vid Lunds universitet, är initiativtagare till den studie som genom deltagarnas egna beskrivningar av symptom ska kartlägga smittans spridning i Sverige. Bild: Lunds universitet

130 000 svenskar har appen som kartlägger coronasmittan

En studie, baserad på svar från 130 000 svenskar, ska visa hur stor andel av den vuxna befolkningen som har symptomatisk covid-19-infektion. Studien visar på antalet smittade i Västra Götaland just nu, men enligt initiativtagaren kan resultaten bli än mer intressanta på sikt.

ANNONS
|

Omkring 130 000 svenskar rapporterar dagligen till Lunds universitet hur de mår, i syfte att uppskatta förekomsten av pågående covid-19-infektioner i landet.

När den första nationella kartan från studien på tisdagen publiceras kan vissa skillnader anas inom landet. Men den säger egentligen inget om den totala smittspridningen i landet.

– Kartan visar hur många som tror sig ha symptom som vi kopplar till covid-19. Men många med covid-19 är asymptomatiska och det kan vi inte säga någonting om, säger Paul Franks, initiativtagare till studien.

Deltagarna rapporterar själv in sina symptom i en app, och därefter används en modell för att bedöma om kombinationen av symptom tyder på covid-19.

ANNONS

LÄS MER:Göteborgsföretag börjar sälja kritiserade antikroppstester för covid-19

Knappt 3 procent i VG

Enligt Paul Franks, som är professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet, är det inte bilden för dagen som är huvudsyftet.

– Det är förändringarna över tid som verkligen är intressanta, och det säger kartan ännu inget om.

Det de första resultaten ändå visar är att det finns flest deltagare med sannolik covid-19 i Stockholms, Södermanlands, Västmanlands, Gävleborgs och Dalarnas län. Där uppskattas omkring 3-3,5 procent i åldrarna 20-69 år ha varit smittade med symptom den 10 maj.

I Västra Götaland uppskattas 2,5-3 procent ha varit smittade med symptom samma dag.

LÄS MER:Sant eller falskt om coronapandemin

Ska uppdateras löpande

Tanken är att nu uppdatera kartan löpande för att kunna se skillnader över tid.

– All data om covid-19 har både styrkor och svagheter. Den här datan har svagheten att det inte handlar om bekräftade tester, men om man kombinerar datan med tester kan det bli väldigt kraftfullt.

Studien bygger på en brittisk modell, utvecklad vid King's College i London där det pågår en liknande studie.

– I Storbritannien har den bland annat hjälpt till att förutspå trycket på sjukvården i olika delar av landet. Här i Sverige kan jag tänka mig att den kan bidra till att rikta insatser och testning till specifika regioner vid rätt tidpunkt, säger Paul Franks.

ANNONS

LÄS MER:Antalet coronatester ökar i Västsverige

LÄS MER:Snart kan göteborgarna få veta om de haft corona

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS