Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredagen den 13 är för många en otursdag. Arkivbild.

13 händelser som inträffat fredagen den 13

Godmorgon och välkommen till en av årets riktiga otursdagar. Talet 13 är enligt många ett oturstal och fredagen en otursdag. Sätt ihop dem och oturen slår i taket. Eller?

Rädslan för fredagen den trettonde har till och med ett namn – paraskavedekatriafobi. Kombinationen fredag och datumet den trettonde inträffar en till tre gånger per år. I år har vi förutom i dag en otursdag i juni.

Om det verkligen inträffar fler olyckor när den trettonde sammanfaller med en fredag är oklart, här är ett antal händelser som inträffat på fredag den trettonde:

13 juli 1821

Den som ska komma att bli ledare för en våldsam, rasistisk organisation föds. Nathan Bedford Forrest föds i Tennessee i USA. Han var general i sydstatsarmén och Ku Klux klans förste ledare (Grand Wizard) efter amerikanska inbördeskriget.

13 maj 1927

Den tyska aktiemarknaden kollapsar och dagen har gått till historien under namnat "Svarta fredagen". Kollapsen var ett första tecken på den ekonomiska depression som drabbade världen under 1930-talet och Tysklands ekonomiska katastrof bidrog till Adolf Hitlers framgångar.

13 januari 1939

Ett område om nästan 20 000 kvadratkilometer brinner i den australiska delstaten Victoria. Händelsen som kallas Black Friday bushfires är en av världens värsta bränder. 71 personer dog, över 5 000 byggnader förstördes och flera samhällen utplånades helt.

13 september 1940

Tyskarna fäller bomber över Buckingham Palace i London. Enligt uppgift befann sig drottning Elizabeth och Kung George i byggnaden och drack te. Tre personer skadades varav en dödades. Slottet bombades flera gånger under andra världskriget men fick bara mindre skador.

13 december 1940

Adolf Hitler ger order om att Nazityskland ska invadera Grekland. Slaget om Grekland kallades Operation Marita.

13 november 1942

Det amerikanska fartyget USS Juneau sänktes av en japansk ubåt. 687 personer dog, bland dem fem bröder ur samma familj. Bröderna Sullivan tog värvning med villkoret att de skulle tjänstgöra tillsammans. Även om den amerikanska flottan hade som policy att dela upp syskon på olika enheter, följdes den inte strikt.

13 juni 1952

Ett sovjetiskt jaktflygplan skjuter ner ett svenskt spaningsplan av modell DC-3 över internationellt vatten i Östersjön mellan Gotska Sandön och Estland. Ombord finns åtta besättningsmän som antas ha omkommit direkt, men deras öde har varit omtvistat.

Affären med DC-3:an förgiftade i många år relationerna mellan Sverige och Sovjetunionen.

13 mars 1964

Den amerikanska kvinnan Kitty Genovese knivmördades brutalt i New York. Över 30 personer bevittnade händelsen utan att någon ingrep. Händelsen har gett upphov till ett uttryck inom socialpsykologin – Genovese Syndrome. Med det menas att människor är mindre benägna att ingripa om det är många i närheten eftersom man tror att någon annan ska göra det.

13 oktober 1967

25 personer dör och 18 skadas när en buss åker ner i en ravin nära Izmir i Turkiet.

13 oktober 1972

Ett flygplan havererar i bergskedjan Anderna i gränslandet mellan Argentina och Chile. Ombord fanns medlemmar i ett rugbylag från Uruguay samt ett antal vänner och familjemedlemmar till spelarna. Planet var på väg till Chiles huvudstad Santiago de Chile. Vraket efter planet tillsammans med 16 överlevande hittades den 22 december 1972, alltså två och en halv månad senare. De överlevande hade tvingats äta av sina döda medpassagerare för att inte svälta ihjäl. Händelsen har skildrats i både böcker och filmer, mest uppmärksammad kanske filmen "Alive" från 1993.

13 september 1996

Den amerikanske rapparen Tupac Shakur dör. Han skottskadades några dagar tidigare när han åkte i en bil på väg till nattklubben Club 662 i Las Vegas där han skulle uppträda.

13 januari 2012

Det italienska kryssningsfartyget Costa Concordia grundstöter utanför den italienska ön Giglio. Fartyget hade drygt 4 200 personer från 70 länder ombord, varav drygt 3 200 var passagerare. I haveriet omkom 32 personer. Costa Concordias befälhavare döms till 16 år i fängelse.

13 november 2015

Beväpnade IS-jihadister går till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor, varav 90 på Bataclan, dödades i de samordnade attackerna.