Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

13-årig flicka misshandlad - efter bråk på sociala medier

Den 13-åriga flicka som misshandlades på en skola i Uppsala i onsdags fick uppsöka vård på sjukhus och stanna över natten. Ett tidigare bråk på sociala medier ska ha varit anledningen till misshandeln. Polisen lägger nu ner utredningen då alla involverade är under 15 år.

Ett larm från skolpersonal om att en 13-årig flicka misshandlats av flera andra elever på en grundskola i Uppsala kom in till polisen i onsdags vid lunchtid. Misshandeln ska ha varit en efterföljd av ett urartat bråk på sociala medier ungdomarna i emellan.

– Vi vet att det handlar om flera unga personer som tagits in på förhör i samband med misshandeln. Nu ska vi försöka få klarhet i vad som hänt, sade Lisa Sannervik, presstalesperson hos Uppsalapolisen vid tillfället.

Uppsalas Nya Tidning gav då uppgifterna om att den misshandlade flickan led av allvarliga skador – vilket senare visade sig vara fel.

LÄS MER: 13-åring misshandlad på skola

Föräldrarna tog flickan till sjukhuset - stannade över natten

Under fredagsförmiddagen skriver polisen i Uppsala att man vid misshandelstillfället gjorde bedömningen att den 13-åriga flickan inte hade några synliga skador men att hon berättat det framkallat smärta. Lisa Sannervik, vid polisen i Uppsala, vill inte kommentera händelsen något mer än det som de gått ut med på sin hemsida.

Dagen efter misshandeln, på torsdagen, tog föräldrarna till den misshandlade 13-åringen henne till Uppsala Akademiska sjukhuset vilket ledde till att hon fick stanna kvar över natten för observation – dock fanns inga uppgifter om allvarliga skador.

Bråket började på sociala medier

Anledningen till misshandeln av den 13-åriga flickan ska ha varit en förlängning av ett tidigare bråk på sociala medier. Konflikten på nätet ska ha urartat såpass mellan ungdomarna att den lett till fysisk misshandel på grundskolan i Uppsala, skriver polisen. 

Ökat personalens närvaro

Polisen talade därefter med både föräldrarna och flickan och det visade sig att misshandeln på grundskolan i Uppsala var en förlängning av ett bråk som ungdomarna haft på sociala medier. Skolans rektor skrev i ett pressmeddelande på skolans hemsida att de kommer att förstärka personalens närvaro på skolan för att hålla situationen lugn och svara på frågor.

Polisen lägger ner utredningen

Polisen i Uppsala lägger ner utredningen då alla involverade är under 15 år.

- Polisens uppgift i ett sådant här fall är att se om det finns personer som är över 15 år men i och med att det inte är det kan ingen lagföras, de är inte straffmyndiga helt enkelt. Ärendet har som vi skrivit lämnats över till socialtjänsten och sen får de göra en bedömning om det ska sättas in några sociala åtgärder, säger Lisa Sannervik.

Skolinspektionen bedömer att skolan agerat på rätt sätt i och med händelsen, skriver TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.