11 saker du inte anade om hundar

Människans bästa vän – visst. Men hur mycket vet du egentligen om dem bortsett från att farmor inte borde ha matat hunden med choklad i julas?

ANNONS

Hundar bajsar inte slumpmässigt som vi människor. De linjerar sig i stället med jordens magnetfält. Det har tyska och tjeckiska forskare upptäckt efter att i flera års tid ha studerat hundars toalettvanor. Forskare har dessutom räknat ut hur många gånger hetare du blir på dejtingmarknaden av att ha hund. Resultatet? Att "hundtricket" faktiskt fungerar. Män som närmade sig kvinnor i släptåg av en hund visade sig ha tre gånger större chans att få den okända kvinnans nummer.

Gamla myter inte alltid sanna

Forskare har med hjälp av ingående experiment och genom att scanna hundars hjärnor, även slagit hål på gamla sanningar. Exempelvis är hundar inte alls färgblinda – utan bara oförmögna att registrera rött och grönt.

ANNONS

Just hjärnscanningar gör det numera möjligt för forskare att ta reda på allt mer om hur en hunds hjärna reagerar på allt från människoröster till att möta en människas blick. Framför allt har det visat sig att hundhjärnan har slående likheter med hur vår egen hjärna bearbetar intryck.

Världens rikaste hund

Precis som bland oss människor, finns det förståssnuskigt rika hundar. Det finns ryska kändishundar som mitt under det kalla kriget flugit till USA – och fått valparmed presidentens favoritjycke. Vill du veta hur tät världens rikaste hund är och vilken rysk kändishund som haft ihop det med vilken presidenthund? Klicka dig fram i bildspelet för att se hur bra koll du egentligen har.

Källor: The Guardian, BBC News, The Independent, Psychology Today, Wired, Live Science

ANNONS