100-tals får avslag trots sjukintyg

ANNONS
|

"Vi har bedömt att ytterligare utredning behövs innan vi kan avgöra om du har rätt till sjukpenning. Under tiden utredningen sker kommer ingen utbetalning att göras. Förutsättningen för att utbetalning ska kunna göras är att vår utredning visar att du har sådan nedsättning av arbetsförmågan på grund av sjukdom som krävs".

Så kan det låta när försäkringskassan flaggar för att du inte har rätt till sjukpenning - trots att du har sjukintyg från läkare.

En förklaring till den skärpta attityden är att försäkringskassan måste halvera kostnaderna för sjukskrivningar fram till år 2008.

För Västra Götaland innebär det att antalet hela sjukdagar per år ska ner från 11,6 i dag till 7,7 miljoner dagar 2008. Som mest har sjukdagarna i regionen varit uppe i 15,4 miljoner.

ANNONS

Ökar i hela landet

I mars fick ett 80-tal nysjuka nobben av kassorna i Västra Götalands län. Motsvarande siffra för Hallands län var ett tiotal och för riket 418 fall. Enligt Svante Jonsson, försäkringschef vid länskontoret i Västra Götaland, nekas i dag ett 100-tal nysjuka sjukpenning varje månad.

- Det har varit en ökande trend under hela året och vi håller nu på att lägga om vår organisation.Varje kontor ska ha en speciell enhet som ska bedöma de nya sjukfallen på ett riktigt sätt redan från början. Målet är att alla tveksamma fall ska bli kontaktade redan inom tre dagar efter det att läkarintyg och begäran skickats in, säger Svante Jonsson.

Enligt siffror från försäkringskassans huvudkontor i Stockholm ökar andelen nysjuka personer i landet som nekas sjukpenning. I mars förra året fick 119 personer nobben i riket. Samma månad i år registrerades 418 sådana fall. Totalt underkändes 3 370 nya sjukskrivning i landet under perioden mars 04 till mars 05. Antalet tveksamma fall som var under granskning ökade under samma period från 450 till 1 266 fall.

- Det finns en viss osäkerhet i statistiken eftersom siffrorna läggs in manuellt men trenden är tydlig och klar, säger Martin Lagerström, vid försäkringskassans huvudkontor.

ANNONS

Process tar minst ett år

Vilka sjukdomstillstånd som dominerar i nej-fallen är dock oklart.

- Vi har ingen sådan statistik, säger Martin Lagerström.

Den som får nej kan begära omprövning hos försäkringskassan. Nästa steg är att överklaga till länsrätten. Lars Boström, vid advokatbyrån Tove Rolfsdotter i Göteborg, är i dag anlitad av ett tiotal personer som tagit strid för sin rätt till sjukpenning.

- Processen i länsrätten tar minst ett år och klienterna ska gärna ha läkarintyg från flera läkare som gör samma bedömning. Det är inte lätt eftersom det knappt går att få tag på läkare och läkare skriver ogärna sådana intyg om personer de inte känner närmare. Jag tycker att patienternas rättsskydd i det här fallet är dåligt. De får sällan rätt i länsrätten, säger han.

Svante Jonsson anser inte att någon behöver anlita jurist för ett sådant mål i länsrätten.

- Vi lämnar ett bra underlag till rätten som i sin tur prövar ärendet tämligen förutsättningslöst. Jag tycker inte att man behöver söka juridisk hjälp i en sådan situation, säger han.

Ohälsa

Källa: Försäkringskassan, Västra Götalands länskontor

ANNONS