Malin Nilsson och Helena Jerksten Nybratt.
Malin Nilsson och Helena Jerksten Nybratt.

100 000 svenskar tänker leva utan socker

100 000 svenskar tänker klara sig utan onödigt socker i 100 dagar. - Det är upp till var och en att avgöra vad som är onödigt, säger Helena Jerksten Nybratt, en av initiativtagarna till kampanjen.

ANNONS
|

Det hela började i somras då Helena Jerksten Nybratt och Malin Nilsson tyckte att de kanske varit lite för lata och ätit för mycket onyttigt under semestern.

De bestämde sig för att begränsa sockret under 50 dagar. De lade upp det som ett event på Facebook – och efter bara fyra dagar hade 8000 personer anslutit sig.

- Det gick så bra att vi bestämde oss för att göra om det, säger Helena Jerksten Nybratt.

Men många undrade varför gränsen sattes vid 50 dagar, så nu gäller istället 100 dagar.

ANNONS

- Vi kör igång 1 januari. Det känns lagom att göra det efter jul och nyår. Och med 100 dagar passerar vi påsken också.

Intresset är enormt. Det nya eventet lades ut på Facebook i början av december. På nyårsdagen hade nästan 100000 personer anmält att de tänker delta eller åtminstone är intresserade.

Helena Jerksten Nybratt är kostrådgivare och personlig tränare. Hon studerar också till hälsocoach.

Hon är noga med att påpeka att det inte handlar om att undvika socker helt och hållet. Man ska äta vanlig mat men försöka låta bli onödigt socker.

- När du köper bröd, se efter om det är sötat. Ta naturell yoghurt istället för sockrad. Om du absolut vill ha sötma i yoghurten, ta en klick honung istället. Det gäller också om du dricker te.

Det finns många olika typer av socker men utmaningen fokuserar främst på det vita sockret.

- Vi vill absolut inte att folk låter bli att äta frukt, det är ju tvärtom nyttigt. Men det är många som avstår från frukt för att de är rädda för sockret, det är helt tokigt. Detsamma gäller dem som låter bli potatis och pasta för att de tror att kolhydrater är farliga. Vi behöver ju energin.

ANNONS

Det är helt upp till var och en att avgöra vad som är onödigt, säger Helena Jerksten Nybratt.

- Vill man ha lite lördagsgodis så köp det, men ta inte så mycket. Blir man bjuden på kalas så får man naturligtvis äta av tårtan.

Vad är konsekvenserna av att vi äter för mycket socker?

- Vi blir rundare, barnfetman ökar. Tänderna skadas.

- Överlag så går vi upp i vikt när vi äter fel. Många anammar dieter som inte fungerar – jag tror inte på dieter. Vi måste gå tillbaka till traditionell husmanskost, till kostcirkeln och gärna laga maten från grunden.

Vi behöver komma bort från det vulgära godisätandet, säger hon, där man tar en hel slev av en och samma sort.

- Ta en kula glass istället för en full skål. När jag växte upp fick vi dela på en liten flaska läsk 33 centiliter. Nu sitter ungdomar med 1,5-literflaskor eller onyttiga så kallade energidrycker.

- I grunden är kampanjen ett folkhälsotänk.

Fotnot. Facebook-eventet går under namnet "100 dagar utan onödigt socker".

ANNONS