10 tweets fyllda med sprängstoff

Twitter är inte största sociala mediet i Sverige, men det är politiskt sprängladdat. Det visade inte minst det amerikanska valet, men även i Sverige. Det som händer här får stor spridning och påverkan på övriga debatten. Inte minst den politiska. Här är de tio tweets som varit mest betydelsefulla under året som gått.

ANNONS
|

1. ZARA LARSSON RYTER IFRÅN

Det är årets mest delade tweet. När Zara Larsson fick veta att någon blivit våldtagen under hennes konsert skrev hon två tweets som blev starten på en landsomfattande debatt. I den första riktade hon sig mot mannen som våldtog. I den andra skrev hon "jag hatar killar". Det slog ned som en bomb och Zara Larsson var än en gång i epicentrum.

2. EN BOSTADSMINISTERS FALL

Bilden hade funnits ett tag, men när den tweetades av moderate riksdagsledamoten Hanif Bali fick den ett eget liv. Bilden fångade bostadsminister Mehmet Kaplan tillsammans med högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna. Det väckte Expressen som ställde Kaplans stab mot väggen, som då totalt slog bakut. Hanteringen kom att bli början på slutet för bostadsministern som strax senare avgick

ANNONS

3. LIBERALERNAS NYA LOGGA

Låt oss kalla det ett olycksfallos i arbetet. För det tog inte lång tid innan hela Twitter fick resning över Liberalernas nya logg. Hånskratten haglade och egna varianter på loggan skapades. Liberalerna själva försökte mena att de var glada för uppmärksamheten, men snart smög allt fler politiker bort den nya loggan från sina profilbilder.

4. MARGOT STÅR PÅ SIG

Turkiet diskuterade en ny lag där sex med barn skulle bli lagligt, typ. Sveriges utrikesminister markerade på Twitter, vilket ledde till en enorm reaktion från Turkiet, diplomater tillkallades och Turkiet krävde svar. Wallström har vägrat att ta bort tweeten eller vika ned sig.

5. EN RUBRIK SOM RÖRDE UPP

Åhléns la ut en bild på en svartpojke som lucia - och internet kokade. Alla rapporterade - även Aftonbladet. Men i Aftonbladets rubrik var det inte rasisternas fel, utan luciabarnets. @nittonfemton rättade rubriken, tweeten ledde till en diskussion om medieetik. Aftonbladet rättade till slut, men tweeten hann bli en av årets mest delade.

6. DELMON HAFFO GER SIG PÅ ANNICA STRANDHÄLL #1

Det var den moderata tjänstemannen Delmon Haffos publika genombrott och en symbolisk tweet för ett parti som under en längre tid försökt tuffa till sig digitalt. Partiet skulle synas, höras! Så Haffo hittade ett skämt från minister Strandhäll på Facebook som han kunde spinna på. Haffo huffade och puffade så hårt att han snart tappade perspektivet - och senare kom att kalla Strandhäll för "hora" i en digital direktsändning.

ANNONS

7. PARNEVIK TWITTRAR I NATTEN

Nice hade just drabbats av en terrorattack. Världen var chockad, men det golfaren (och numera dokusåpakändisen) Jesper Parnevik fokuserade på var om Zara Larsson skulle "hata alla män". Dagen efter ursäktade sig Parnevik med att han hade tagit en sömntablett när han skrev tweeten.

8. LÖFVEN GÖR PREMIÄR MED STAVFEL

Äntligen! Som siste partiledare i Sverige gjorde Stefan Löfven entré på Twitter - nu genom ett officiellt statsministerkonto. Och det var väl kul! Förutom att premiärtweeten började med stavfel…

9. EN POLITIKER SMS:AR EN REPORTER

Miljöpartiet var pressat och dess riksvalberedning skulle välja partiledare. En reporter vill ha en kommentar och då brister det för kommunpolitikern och valberedaren Anna Kelemen. Problemet är dock inte hennes, menar Kelemen, utan reporterns, varför hon senare också delade en egen skärmdump av konversationen på sin Facebooksida. Kelemen fick efter händelsen ta "paus" från politiken.

10. ANNA BROLIN FÖRSÖKER ANMÄLA HOT PÅ TWITTER

Det var året då tonen på Twitter förvärrades och sajten fick kritik från alla håll. I Sverige fick Anna Brolins fall uppmärksamhet efter att hon anmält hot om våldtäkt. Twitters svar: Det bryter inte mot våra regler. Twitter backade sedan, men det blev ett tungt exempel i debatten på den typ av problem Twitter dras med.

ANNONS

ANNONS