Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

10 400 kvinnliga läkare samlas mot sexuella övergrepp

Mer än 10 000 kvinnliga läkare har undertecknat ett upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp. Svenska Dagbladet har tagit del av över 400 berättelser där många överläkare och manliga chefer pekas ut som förövare.

Trakasserierna och övergreppen inleds redan under läkarnas studietid och följer dem under arbetslivet, skriver SvD. Uppropet är det största hittills vilket inte avspeglas i antalet anmälningar om sexuella trakasserier inom vården.

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren tror att tröskeln att anmäla är hög eftersom det ofta saknas vittnen till övergreppen. Dessutom är läkarna skolade i att sätta patienterna först.

– Läkare som grupp uppfattas som starka, de tar själva hand om individer som far illa, vi ser också att de då sätter sig själva i andra hand. De egna behoven hamnar långt ner i prioriteringen, säger hon till SvD.

LÄS MER: Kungen om metoo: Bra att lyfta på gamla stenar

Många vittnesmål

"Den 30 år äldre respekterade överläkaren tryckte sitt stånd mot mig i hissen på väg till en operation, log stort och sa: ”Jag ska lära dig att operera”, citerar tidningen ett vittnesmål.

”På en av middagarna smög sig en av de nya manliga läkarstudenterna upp bakom mig och tryckte hårt upp ett par fingrar mellan mina ben, rakt in i mitt underliv och skrattade. Jag reagerar instinktivt, blir arg och skäller ut honom, men får ingen respons av mina kursare. Jag kände mig smutsig, förnedrad och ensam", berättar en läkare från sin tid som student.

"Försökte få av klänningen"

”I samband med en fest försökte en manlig kollega få av mig min klänning och ville att jag skulle gå i säng med honom. Mina tårar rann, men han sa "du får gå härifrån nu annars våldtar jag dig". Han började tafsa mig på brösten och jag sprang mot dörren. Han sa senare att han är "mån" om mig, att jag inte skulle få problem på jobbet. Jag vet inte om det var ett hot", skriver en annan läkare.

LÄS ÄVEN: Restaurangpersonal i nytt metoo-upprop

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.