Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

10 000 färre vårdplatser de senaste 20 åren

Antalet vårdplatser har minskat med 10 000 under de senaste 20 åren. Detta trots att sjuksköterskor, barnmorskor och läkare har larmat om att patientsäkerheten hotas.

Det pratas om detta som om det vore en naturkatastrof. Det handlar inte om någon naturkatastrof – utan om en fullständig ignorans av de som styr, säger Märit Halmin, intensivvårdsläkare på Södersjukhuset i Stockholm till Svenska Dagbladet.

Samtidigt som befolkningen har ökat med nästan 13 procent har det genomsnittliga antalet öppna vårdplatser per år minskat med nära 30 procent sedan slutet av 1990-talet, visar statistik från Sveriges Kommuner och Landsting. Antalet disponibla vårdplatser i genomsnitt hade år 2016 minskat till 23 189 stycken.

Minskningen av antalet vårdplatser går allt snabbare. Mellan 2015 och 2016 försvann flest på tio års tid.

Protester hörs från många håll. I Uppsala har 15 procent av sjuksköterskorna lämnat vården under det senaste året och liknande tendenser finns i andra delar av landet.

Kai Knudsen, intensivvårdsläkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, känner också av platsbristen.

Bristen på vårdplatser har blivit extra tydlig de senaste tio åren. Jag har jobbat som läkare i 30 år och det är sorgligt att se, säger han till Svenska Dagbladet.