Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Överviktiga mammor som genomgått överviktskirurgi kan få en säkrare förlossning, enligt en observationsstudie från Karolinska institutet. Arkivbild.

Överviktskirurgi ger säkrare förlossning

Kvinnor som opererat sig mot sin övervikt kan få en säkrare förlossning, enligt forskare vid Karolinska institutet. Bland de positiva effekterna märks bland annat färre kejsarsnitt, infektioner, bristningar och blödningar.

"Vi vet att det är farligt med övervikt och fetma i samband med förlossning. Överviktskirurgi är det som fungerar absolut bäst när du vill ha en kvarstående viktnedgång över tid", säger Olof Stephansson, förlossningsläkare och forskare vid institutionen för medicin, i ett pressmeddelande.

I en av forskargruppens studier jämfördes 1 431 mammor som genomgått överviktskirurgi med 4 476 kvinnor som inte opererats. Kvinnorna i kontrollgruppen hade samma BMI under tidig graviditet som de opererade kvinnorna hade innan de genomgick kirurgin.

"Det är ganska stora effekter vi ser, och alla effekter vi studerar är till de opererades fördel", säger Olof Stephansson.

Enligt forskarna krävs det fler studier innan några säkra slutsatser kan dras.

"Vi behöver ytterligare studier där vi viktar utfallen mot varandra för att kunna ge en mer allmän rekommendation."

Forskningen publiceras i Plos Medicine.