Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Uppsala drabbades hårt av översvämningar efter söndagens skyfall.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Översvämning i sjukhus efter skyfall

Ett kraftigt skyfall har dragit fram över Uppland. I nordöstra delen av landskapet har 69 millimeter regn vräkt ner och Akademiska sjukhusets sterilcentral har drabbats av översvämning.

- När det gäller åska så kan det komma mycket stora mängder på kort tid. Just nu är det i Uppland som det kommit som allra mest, säger Anna Belking, meteorolog på SMHI.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Observationer i Film i nordöstra delen av landskapet visade på 69 millimeter regn. I Uppsala hade det vid 17-tiden kommit 68 millimeter.

Centralpassagen vid Uppsala centralstation, en gångtunnel under järnvägsspåren, var fullständigt översvämmad med vatten och människor tvingades vada fram.

- Folk tog av sig sina skor, kavlade upp byxorna och höll väskorna ovanför huvudet, säger Anton Emanuelsson som skulle ta tåget från Uppsala till Stockholm.

- Det var verkligen helt sjukt, utan att överdriva.

Även Akademiska sjukhuset har fått problem på grund av regnet och gångarna under markplan har fyllts med vatten.

- Problemet är att sterilcentralen där vi steriliserar instrument ligger på det här planet. Morgondagens (måndagen) operationer ligger inte i farozonen, men skulle det ta tid att ordna upp det här måste vi ha hjälp från andra sjukhus, säger Claes Juhlin, chefsläkare i beredskap, som berättar att vattnet tar sig upp till fotknölarna.

- Just nu är det ett 20-tal man som jobbar med att tömma vattnet.