Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Övergrepp på asylboende tonas ner av Migrationsverket

Flera kvinnor och flickor har utsatts för misshandel och sexuella övergrepp på asylboendet Trängslet i Dalarna. Nu avslöjar TV4:s Kalla fakta att larmen ignoreras av Migrationsverket.

Mitt ute i skogen, tre mil utanför Älvdalen i Dalarna driver Migrationsverket asylboendet Trängslet, där omkring 500 personer bor i väntan på att få uppehållstillstånd. Boendet är föremål för en granskning av TV4:s Kalla fakta, som i kväll sänder avsnittet Kvinnorna på Trängslet.

I programmet beskrivs en händelse som inträffade i december förra året. Då blev en tioårig flicka förd till ett rum av en man som där förgrep sig på henne. Flickans mamma vände sig till Migrationsverket efter händelsen, men fick varken stöd eller hjälp att flytta.

Ett våldtäktsförsök ska dessutom ha skett i boendets tvättstuga. Där ska en kvinna ha befunnit sig när en man plötsligt dykt upp och dragit ner hennes byxor och trosor. Även hon fick bo kvar på Trängslet, och Migrationsverket väljer att tona ner händelsen.

– Du kommer aldrig ifrån små saker i stora grupper med människor, säger gruppledaren David Rytter till Kalla fakta.

Ayah, en tonårsflicka på Trängslet, är ytterligare ett offer. Hon blev misshandlad av en okänd man i skogen. Efter misshandeln tog hennes läkare kontakt med Migrationsverket för att få henne flyttad från boendet, men Ayah blev kvar. Migrationsverket kallar dessutom misshandeln för "fejkad".

– Det fanns ingen sanning i det, hon har inte blivit misshandlad, säger Kristina Pamryd, enhetschef på Migrationsverket i Älvdalen.

Men att misshandeln skulle vara fejkad dementeras av polisen, som berättar att det var brist på bevis som gjorde att utredningen fick läggas ner.

– Nej, vem säger det? Det finns det ingenting som tyder på, säger Björn Sundin, förundersökningsledare på polisen i Mora.

I programmet får en av Migrationsverkets högsta chefer svara på kritiken.

– Det är inte rätt att Migrationsverket uttalar sig så här i ett sådant här ärende, säger Joakim Jansson, sektionschef region mitt.

– Det är ytterst olämpligt att vi gör det.

Kalla faktas avsnitt Kvinnorna på Trängslet sänds på tisdag klockan 21:00 i TV4.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.