Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Överfallsvåldtäkt på Bråvallafestivalen

Polisen i Bråvalla utreder en överfallsvåldtäkt som ska ha inträffat i anslutning till festivalens campingområde. – En man höll fast henne och en annan man genomför en våldtäkt, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid polisen på Bråvalla.

Texten börjar under tv-inslaget

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


Enligt polisen på Bråvallafestivalen uppger en kvinna att hon strax efter midnatt blivit utsatt för an våldtäkt när hon var på väg från en av campingplatserna till festivalområdet. Två män ska ha angripit kvinnan och tillsammans genomfört våldtäkten.
– En kvinna i 20-årsåldern var på väg mellan campingen Skönvalla till festivalområdet. Där blir hon angripen av två män, säger Thomas Agnevik.

Polisen har vidtagit nödvändiga utredningsåtgärder samt sett till att den drabbade kvinnan har läkarundersökts och fått vård. 
– Vi jobbar på vanligt sätt, har hållit förhör och genomför teknisk undersökning där det är möjligt, säger Thomas Agnevik.

"Svårutredda brott"

Våldtäkten är, liksom tidigare fall på Bråvallafestivalen ett svårutrett ärende enligt Thomas Agnevik.
– Det här är svårutredda brott. Vi har varit framgångsrika i de fall av sexuella ofredanden där vi fått in anmälan i nära anslutning till att brottet har begåtts. Men när anmälningar kommer in flera dygn efteråt är det väldigt svårt för oss. Det finns vaga signalement och vi vet inte alltid exakt var brottsplatsen har varit, säger han.

Finns det inga vittnesuppgifter?
– Vi har gått ut med att vi vill ha in vittnesuppgifter, men tyvärr är det många som är påverkade på ett eller annat sätt, det är ofta delvis mörkt och mycket folk som rör sig, så det är svårt att få in bra tips från en sådan här miljö.

LÄS MER: Efter sexbrotten - Bråvallafestivalen ställs in

Bråvallafestivalen har tidigare uppmärksammats för sexbrott i anslutning till festivalen och under årets festivallördag meddelade festivalledningen att nästa års festival ställs in. 

Fjärde våldtäkten

Nattens händelse är den fjärde misstänkta våldtäkten på årets festival. Polisen har ännu ingen misstänkt och är angelägna om att få in tips.

LÄS MER: Misstänkt våldtäkt på Håkan Hellströms konsert. 

Under natten till söndag anmälde  två kvinnor våldtäktsfall på festivalen som ska hänt under fredagen. En av dem ska ha varit på ungefär samma tid och plats som den tonårsflicka som anmälde att hon utsatts för våldtäkt i publikhavet  under Håkan Hellströms spelning. 
– Tid och plats stämmer överens med den anmälan som kom in igår, så vi kan inte utesluta om att det finns ett samband, men det finns ingenting som direkt tyder på att det är samma gärningsman, säger Thomas Agnevik.

En annan kvinna anmälde att hon träffat en okänd man under fredagskvällen som hon följt med till ett tält och haft sex med, men att mannen vägrat sluta när hon velat avbryta.
– I det fallet vet vi inte exakt var det ska ha skett någonstans, även här är uppgifterna vaga, säger Thomas Agnevik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.