Dykare från skeppet One Eagle vid Estonia-vraket förra året. Arkivbild.
Dykare från skeppet One Eagle vid Estonia-vraket förra året. Arkivbild. Bild: Leif R Jansson

Över 50 miljoner för nya dykningar vid Estonia

ANNONS

Nya dykningar kring Estonias vrak beräknas komma att kosta totalt 50–55 miljoner kronor, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Summan inkluderar bland annat konsulttjänster för tekniken att fjärrstyra undervattensfarkoster, en aktivitet som kräver extra pengar utöver den ordinarie budgeten.

– Ska man genomföra någon form av dykaktiviteter här så krävs det att man tillför extra pengar för att kunna finansiera det, säger ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission Jonas Bäckstrand, till Ekot.

Haverikommissionerna i Estland, Finland och Sverige inledde i oktober förra året sin preliminära bedömning av de nya fynd som har gjorts av dokumentärfilmare som har dykt vid vraket. Bland annat upptäcktes två nya hål i skrovet som tidigare har varit okända. Fynden presenterades sedan i en uppmärksammad Discovery-dokumentär.

ANNONS

Vid jul beslutades att nya dykningar behövde göras och i fredags rapporterade Ekot att dykningarna kan påbörjas redan i sommar, då en förändrad lag kring gravfrid förväntas klubbas igenom.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS