Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Valsedlar på rad i vallokal. Arkivbild.

Över 50 kommuner utan MP-kandidater

Miljöpartiet har svårt att rekrytera kandidater i kommunerna. Men språkröret Isabella Lövin tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser.

Miljöpartiet har tappat många av sina medlemmar under mandatperioden och nu har partiet svårt att hitta lokala företrädare, rapporterar SR Ekot.

Enligt Valmyndigheten har partiet ännu inte beställt några valsedlar till fullmäktigevalet i mer än 50 av landets kommuner. Detta trots att sista dagen för att beställa valsedlar för garanterad leverans innan valet har passerat.

Rekordmånga

Det är rekordmånga jämfört med de andra riksdagspartierna. På andra plats kommer Kristdemokraterna som i dag saknar kandidater i 34 kommuner, men flera partier ställer upp i nästan alla 290 kommuner.

- Vi vet att en del av kommunerna är på gång med listor, så det kommer att komma fler, säger Isabella Lövin.

Hon tycker därför att det är för tidigt att uttala sig om huruvida det är ett problem för MP eller vad svårigheten att rekrytera kandidater beror på.

- Det går inte att jämföra hur det såg ut med listor på valdagen 2014 med hur det ser ut nu, vi ser att det kommer att komma fler kommuner, säger Lövin.

- Men om det fortsätter att se ut så på valdagen är det så klart inte är önskvärt, men vi jobbar med frågan.

Inte för sent

Så länge det finns kandidater som lämnat samtycke finns möjlighet att ändå ställa upp i fullmäktigevalet. Partiet kan även beställa valsedlar från Valmyndigheten – men det utan garanti att de hinner levereras i tid.

I förra valet nominerade Miljöpartiet företrädare i alla kommuner utom 15.

Tidigare siffror visade att Miljöpartiet tappat hälften av sina medlemmar under mandatperioden, men nu har utvecklingen vänt, enligt Lövin.

- Nu är medlemsantalet på väg upp igen sedan årsskiftet, säger hon, utan att kunna nämna någon siffra.