Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En tandläkare i västra Sverige är under utredning sedan fler än hundra personer har anmält patientskador och felbehandlingar efter att de har besökt honom. Arkivbild.

Över 100 anmälningar mot tandläkare

En tandläkare i västra Sverige utreds för över 100 ärenden om felbehandlingar och patientskador. De rör tänder som måste dras ut efter behandling, tänder som lossnat, felaktiga rotfyllningar, inflammationer i tandköttet och ständig värk.

Praktikertjänst, som tandläkaren varit ansluten till, vill nu att drabbade patienter ska höra av sig.

Vi vill komma i kontakt med så många som möjligt som varit patienter på den här mottagningen. Anser man att man blivit felbehandlad ska vi hjälpa till att hantera bristerna och kompensera för den mervård det lett till, säger Erik Magni, presschef vid Praktikertjänst, till TT.

Slog larm

71-årige Kent Larsson är en av de drabbade patienterna. Han har en skruv som ligger snett mot tandroten och orsakar ständig värk. Han misstänker också att samtliga stifttänder är på väg att lossna.

Man kan inte äta, man kan inte sova. Det är fruktansvärt. Jag hade lika gärna gått till en slaktare och fått samma resultat, säger Kent Larsson till P4 Väst.

Personal vid mottagningen slog redan 2013 larm om att tandläkaren hade missbruksproblem. Praktikertjänst kallade läkaren till huvudkontoret för ett samtal och det upprättades en behandlingsplan.

Vi tittade då mer på missbruksproblemen än de kliniska resultaten. Under hösten bad vi sen att han skulle skicka över sina journaler för granskning. Men det kom aldrig några. I efterhand kan man se att vi borde ha varit tuffare och legat på hårdare. Då kanske problemen hade uppdagats tidigare, säger Erik Magni.

Inte heller den anmälan som skickades till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ledde till några vidare åtgärder.

Ny utredning

Vi agerade efter de uppgifter vi fick. Jag anser inte att vi gjorde något fel i det läget, säger Charlotta Samuelsson, handläggare vid Ivo.

I mars i år inledde Ivo en ny utredning efter uppgifter om tandläkarens felbehandlingar. Totalt finns nu 133 ärenden rapporterade till försäkringsbolaget.

Mannen, som slutade vid Praktikertjänst hösten 2014, uppger för P4 Väst att han har gått i pension och kommer att återlämna sin legitimation.

Han vill däremot inte kommentera de uppgifter om patientskador som publicerats.

"Jag vill inte kommentera min förra arbetsgivares handlande. Det skulle jag uppfatta som djupt oetiskt och osolidariskt", skriver han i ett sms till kanalen.