Östersjöns lax utrotningshotad

ANNONS
|

Laxfiskepremiär brukar det som inträffar den 30 mars i Mörrumsån kallas. Men det kanske blir aktuellt att byta namn. Allt färre laxar vandrar upp i ån. Den vilda laxen är allvarligt hotad i Östersjön.

De senaste åren har laxfisket i Mörrumsån inte varit mycket att hänga i granen. Öring finns det däremot gott om. För att försöka skydda den vilda laxstammen införde Havs- och vattenmyndigheten i början av mars ett totalförbud mot laxfiske med drivlinor, den vanligaste fångstformen i södra Östersjön.

–Beslutet innebär svårigheter för yrkesfiskare i södra Östersjön. Men syftet är att skapa förutsättningar för ett hållbart laxfiske på längre sikt, säger Jarl Engquist vid myndigheten.

ANNONS

Den totala laxkvoten är i år 34327 fiskar. Förra årets kvot var 60000 fiskar. Kvoten för "fiske med övriga redskap", där drivlina dominerar, är på 13731 fiskar i år.

Enligt Jarl Engquist är den kvoten redan så gott som uppfiskad. Därför totalförbudet för fiske med drivlinor.

Odlad lax

Det kan tyckas märkligt att en fisk som förekommer nästan en gång i veckan på lunchkrogarnas matsedel är hotad. Men det vi äter är inte vild lax utan odlad, företrädesvis från Norge där laxodling är en miljardindustri.

Dessa odlade laxar får aldrig nöjet att simma runt i havet och söka upp sin födelseplats för reproduktion utan slaktas för att bli mat. Sedan finns det odlade laxar som släpps ut i vattendrag för att senare återkomma dit. Men ofta saknas det lekplatser för fiskarna i dessa vattendrag eftersom de förstörts genom utbyggnader av kraftverk och annat.

För att se skillnad på vild lax och odlad som fångas i havet eller i vattendrag klipps fenorna på de odlade.

Nära utrotning

De vilda laxstammarna står och balanserar på gränsen till utrotning.

"Vi är sämst i världen på laxfiskeförvaltning", säger fiskejournalisten Mikael Frödin till informationsbladet Mörrumsinfo. "Snart kan vi inte ens förvalta laxen. Det går inte att förvalta en resurs som inte finns", säger han.

ANNONS

Men premiär i Mörrum blir det den 30:e. Ett kanonskott klockan 9 på förmiddagen är startskott.

–Det blir nog en bra premiär. Det tyder vattenföringen i ån och vädret på, säger tf chefen för Mörrums Kronolaxfiske, Conny Elg.

Även om många får nöja sig med öring.

Något hände med laxen 2010. Bara hälften så många fiskar som året före simmade upp i sina älvar.

Drivlinor är långa linor försedda med tafsar och krokar som agnas. Linan hålls flytande med hjälp av bland annat plastkulor. Drivlinan används vid fiske av lax i Östersjön, dock förbjudet sedan den 1 mars och resten av året.

Fisket och kringaktiviteter genererar årligen mellan 30 och 50 miljoner kronor till bygden runt Mörrum.

Mörrumsån är cirka 18 mil lång, men laxförande i cirka fem mil.

Kronolaxfisket säljer årligen 10000 fiskekort.

Årets säsong är den 72:a vid Kronolaxfisket i Mörrum.

Källor: Mörrumsinfo, Sveaskog, med flera. (TT)

ANNONS