Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En havsörn flyger över Hammarby sjö i Stockholm, omgiven av kråkor. I klorna har örnen ett byte som förmodligen är en sjöfågel. Arkivbild.

Örnkoll på lördag

I helgen är det dags att vända blicken mot skyn. På lördag mellan klockan 10 och 12 pågår den årliga örnräkningen, som genomförs av medlemmar i Naturskyddsföreningen.

Vid förra årets räkning sågs en kungsörn och 154 havsörnar.

- Vi har observatörer ute på 100 platser, som anmält sig i förväg. Allmänheten är välkommen att besöka vissa platser för att lära sig mer om de här fåglarna och hur det står till med dem. Många har sett dem utan att veta vad det är för något, säger Sten Ullerstad, projektledare.

Örnräkningen ses som ett mått på hur miljön i området är. 1940 fanns bara 40 häckande havsörnspar, jämfört med dagens omkring 800.

- Vi har hållit på i nästan 20 år. Vi kan börja på att se trender, även om väderförhållandena vid varje räkning kan ställa till bekymmer, säger Ullerstad.

Några minusgrader och mulet, som prognosen i Stockholmsområdet pekar på inför lördag, behöver inte innebära problem så länge fiskare ger sig ut. Då lockas nämligen också hungriga havsörnar.

Däremot kan lokala störningsmoment, som pimplingstävlingar eller bilar som kör på isen, skrämma bort fåglarna.

- Vi har försökt att välja platser där vi har relativt goda möjligheter att få se något, säger Ullerstad.