Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Örebroarna samlas i sorg efter flygolyckan

Flygplanskraschen utanför Örebro där nio personer omkom har skakat om Sverige, men kanske mest örebroarna. I Nicolaikyrkan i centrala Örebro samlades flera för att prata med diakonen, tända ett ljus eller lämna blommor.

Utanför kyrkan står Bodil Grek med en bukett rosa rosor i famnen. Hon är en av flera örebroare som har vänt sig till Nicolaikyrkan i centrala Örebro efter den tragiska flygolyckan där nio personer mist livet.

– Vi var på kyrkogården när vi hörde ett väldigt polispådrag, och sen fick vi ju reda på vad som hänt, det är väldigt rörande och chockartat allt ihop, säger Bodil Grek som bor i stan.

Hon beskriver det som att en tystnad sänkt sig över stan.

– Ja det blir ju väldigt nära, det kan ju rent av vara någon man känner. Jag tror alla känner en misstämning, det blir ett lugn och en tystnad över staden.

Många sökte sig till kyrkan

Diakonen LenaMaria Brunhoff berättar att det har varit flera som känt ett behov av att prata. Bland annat har anhöriga till de avlidna varit där tidigare och lämnat blommor enligt diakonen.

Hon går fram och pratar med en av de besökande som visar sig vara en präst som också jobbar i kyrkan, men som kommer i sin semesterskrud, direkt från Göteborg.

– Jag har levt tillsammans med en pilot, då slår det extra hårt. När vi levde tillsammans hade jag alltid koll på hans destinationer och väntade på att höra så han kommit fram säkert. Det blir extra känsligt när man har en dotter ihop, säger prästen Johanna Södergren.

Johanna Södergren lämnar blommor på minneslunden. Bild: Mia Höglund
Johanna Södergren lämnar blommor på minneslunden. Bild: Mia Höglund

”Hela livet framför sig”

Besökarna Marie och Per-Olov Gelin berättade om deras första reaktion när de hörde om olyckan på väg ut ur kyrkan efter att ha tänt ett ljus.

– Inte nu igen. Det är ju nästan på årsdagen som en liknande händelse inträffade i Umeå där nästan lika många personer omkom. Men faktum var att första intrycket av den här olyckan var att det gått bättre där en kanske klarat sig. Men sedan kom nästa artikel där det framkom att alla avlidit.

– Nio personer med hela livet framför sig, flikar Marie in.

Marie Per-Olov Gelin har ägnat en stund i kyrkan. Bild: Mia Höglund
Marie Per-Olov Gelin har ägnat en stund i kyrkan. Bild: Mia Höglund

För Bodil Grek väcker händelsen även egna minnen.

– Jag har själv varit med om en katastrof, och mer än så vill jag inte säga. Men jag kan förstå de anhöriga, de som förlorat söner och döttrar på ett snabbt och brutalt sätt. Att som anhörig inte kunna ta farväl måste vara fruktansvärt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.