Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det kan bli en väldigt speciell budget nästa år. Arkivbild.

Öppen fråga vems budget det blir

Om regeringsbildningen drar ut på tiden blir det övergångsregeringen som måste lägga en budget. Trots att den förväntas att inte ta några politiska initiativ, kan vi få en situation där den måste verkställa en budget full med just sådana.

Övergångsregeringen förväntas att inte lägga några politiskt kontroversiella förslag. Men budgetprocessen i riksdagen kan sluta med att den ändå får en budget full med politiska reformer.

Några formella regler för hur en övergångsregerings budget ska se ut finns inte. Men förarbetena till grundlagen och riktlinjer uppdragna i regeringskansliet slår fast att den inte bör innehålla politiskt kontroversiella förslag. Eftersom majoritetsförhållandena i riksdagen ändå sätter gränserna, förväntas en sådan regering lägga en så neutral budget som möjligt.

Kan bli Alliansbudget

Senast den 15 november måste det ligga en statsbudget för nästa år på riksdagens bord. Sedan startar den vanliga processen i riksdagen, då partierna lägger egna budgetmotioner. De restriktioner som finns för en övergångsregering gäller inte för partiernas budgetmotioner.

Det innebär till exempel att Allianspartierna skulle kunna lägga en gemensam budget, som med Sverigedemokraternas stöd går igenom, i stället för regeringens proposition. Då får övergångsregeringen fortsätta att styra Sverige med en borgerlig budget.

Om partierna bestämmer sig för att lägga enskilda budgetmotioner, räcker det med att Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstar på Moderaternas budget. Då måste Centerpartiet rösta på regeringens förslag, annars blir det Moderaternas budget som går igenom, givet att även Vänsterpartiet röstar på regeringens förslag.

C kan avgöra

Men det är inte bara oppositionen som kan se till att det blir en annan budget än övergångsregeringens. Socialdemokraterna kan också lägga en egen budgetmotion med förslag som övergångsregeringen inte kan lägga i sin budgetproposition. Röstar Vänsterpartiet och Miljöpartiet på den budgeten och KD och SD röstar på M:s motion, blir det även då C som avgör frågan.

Lägger de ned sina röster efter att ha röstat på sin egen, så vinner M-budgeten. Vill de inte ha en budget med stöd av SD, så måste partiet rösta på Socialdemokraternas.

Så trots att en övergångsregering förväntas att inte ta några politiska initiativ, kan vi få en situation där den likväl måste verkställa en budget full med just sådana.

TT har pratat med företrädare för de olika partierna men ingen vill i dag säga hur man ska göra.