Önskelistan: fler uteserveringar och parker

Fler uteserveringar. Mer blommor. Bättre belysning. Det står på svenskarnas önskelistor när det kommer till vad de vill se mer av i sin stad, enligt en ny undersökning. Men få anser att politikerna lyssnar på deras åsikter.

ANNONS
|

Undersökningen, som är gjord av Kantar Sifo på uppdrag av arkitektkoncernen Projektengagemang, visar tydligt att svenskarna inte tycker att de har möjlighet att påverka utvecklingen i deras städer.

Hela 63 procent av de tillfrågade svarar att de inte har något inflytande över stadsutvecklingen och det rör önskemål som till exempel fler grönområden, fler parker och cykelvägar.

"Vi får gissa"

- Svårigheten är att hitta bra mötesformer där vi kan fånga upp behov och önskemål för att kunna bygga en bättre stad, säger Henrik Sjöberg som är stadsarkitekt i Karlstad.

ANNONS

- Alldeles för ofta får vi gissa oss till hur medborgaren kommer att uppfatta förändringar, säger han.

Den svåraste gruppen att nå är småbarnsfamiljer, anser han.

- Folk är upptagna. Ibland försöker vi hitta tillfällen på helger och under luncher men det är svårt att fånga in tankarna från till exempel småbarnsfamiljer.

Vet inte hur

De som anser sig ha mest inflytande över sina städers utveckling bor i Värmland, Skåne och Blekinge medan de som känner att de har minst möjlighet att påverka bor i Kronobergs län, Västerbotten och Gävleborg.

33 procent svarar att de inte vet hur de kan påverka stadsutvecklingen. En förvånande stor andel, tycker Gunilla Glasare som är avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting.

- Det är lite förvånande att så pass många inte känner till de möjligheter som finns. Det är öppet för invånare att lämna synpunkter, det är själva hjärtat och kärnan i plan- och bygglagen, säger hon.

ANNONS
TT

Fakta: Fler grönområden

Alla Män Kvinnor

Grönområden 44 40 48

Uteserveringar 38 38 37

Parker 36 32 39

Belysning 36 31 41

Träd och buskar 36 32 41

Blommor 33 21 45

Cykelvägar 29 29 30

Alléer 24 25 23

Gågator 21 21 22

Idrottsanläggningar 20 26 14

Undersökningen genomfördes i mars 2017 i form av en webbenkät. Totalt har drygt 2500 personer mellan 18 till 74 år deltagit i studien.

Källa: Samhällsbarometern 2017, baserad på en undersökning av Kantar Sifo som genomförts på uppdrag av Projektengagemang

ANNONS