Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolskjutsarna ställs in i Mörbylånga kommun på Öland under tisdagen eftersom snöandet väntas hålla i sig. Arkivbild.

Öland lamslås av snökaos – nytt isdygn

Skolskjutsar, bussar och tåg ställs in. SMHI varnar för mer snö i Kalmar län och ett nytt isdygn slår till i hela landet.

Det är östra Götalandskusten som drabbas värst. Skolskjutsarna ställs in i Mörbylånga kommun på Öland under tisdagen eftersom snöandet väntas hålla i sig. Även busstrafik och tåg stoppas. Kommunen har fattat beslutet efter rekommendationer från Kalmar länstrafik och Trafikverket. Skolorna kommer att hålla öppet för dem som kan ta sig dit på egen hand.

Flera decimeter nysnö har fallit i Kalmar län under måndagen, vilket resulterat i flera trafikolyckor och inställda tåg på vissa sträckor.

Fortsätter mata på

Under tisdagen kommer snöbyar att fortsätta mata på och prognosen ser liknande ut under veckan vilket kan vara ett problem.

- Som det ser ut nu är det ganska kraftiga snöbyar som passerar längs östra Götalandskusten, men även med stråk i Stockholm, Uppland, Sörmlandskusten och Roslagskusten, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Sträckorna som ställs in i Kalmar och Kronobergs län är Stångådalsbanan mellan Kalmar och Linköping, Tjustbanan mellan Linköping och Västervik samt tåg mellan Berga och Oskarshamn.

Fler sträckor kan ställas in med kort varsel beroende på väderläget, enligt Trafikverket.

Nytt isdygn

Samtidigt väntas troligen ännu ett nationellt isdygn, då maxtemperaturen är under noll i hela landet.

- Det är ordenligt kall luft som rör sig in, så det blir ännu kallare i morgon på de flesta håll, säger Marie Staerk och tillägger att blåsten kommer gör att minusgraderna känns ännu värre.

På måndagen drabbades flygtrafiken av det tuffa vintervädret. På Arlanda ställdes ett 30-tal flyg in, både ut- och inrikes, och många andra flyg försenades kraftigt.